Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (75)

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ της ΤΖΕΝΗΣ ΤΣΙΛΗ με ερμηνευτή τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΣΔΑΚΗ - IANOS - ΣΑΒΒΑΤΟ 20.10.2018

Η συνθέτης Τζένη Τσίλη παρουσίασε στον ΙΑΝΟ την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Ένας άλλος Καβάφης", με οκτώ συνθέσεις Καβαφικών ποιημάτων σε ερμηνεία Βασίλη Γισδάκη.
Το έργο προλόγισε η δρ. Φιλολογίας - κριτικός λογοτεχνίας Ανθούλα Δανιήλ, ενώ τα ποιήματα απήγγειλε ο ποιητής-πεζογράφος Μάριος Μιχαηλίδης, πριν από κάθε ερμηνεία του Βασίλη Γισδάκη.

Συμμετείχαν επί σκηνής: Τζένη Τσίλη (πιάνο), Γιώργος Μάκαρης (κλασ. & ηλ. κιθάρα), Στέλλα Ζιοπούλου (βιολί), Ζωή Βαφειάδη (όμποε), Αλκαίος Σουγιούλ (μαντολίνο), Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο & ηλ. μπάσο), Πάνος Βασιλονικολός (ντραμς).

44873755 2226749187399775 3985545087353356288 n 1

Η συνθέτης τόλμησε να δει τον Καβάφη από μια πλευρά διαφορετική από άλλους που έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο, με στοιχεία και ροκ και τζαζ, που ωστόσο στο πρόσωπο του Βασίλη Γισδάκη βρίσκουν τον ιδανικό ερμηνευτή.

Ο τελευταίος "Χατζιδακικός" έχει τις δικές του ροκ καταβολές και από το 1989 που πρωτοπαρουσιάστηκε στον Σείριο, έχει αποκτήσει και τη δική του δυναμική, οπότε το ταίριασμα πέτυχε.

Η δυσκολία που κυρίως έγκειται σε αυτόν τον Παγκόσμιο ποιητή, όπως τον αποκάλεσε ο Βασίλης Γισδάκης σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Γιάννη Ταμπάκη για το Lavita Channel, πριν την έναρξη της παρουσίασης, είναι βασικά να τον... ακουμπήσει κανείς. Κι όμως τελευταία συμβαίνει αρκετά συχνά και άρα καταλήγουμε σε ενδιαφέρουσες έως και εξαιρετικές δουλειές.Η Κα Δανιήλ εξάλλου, στον πρόλογό της, ακριβώς σε αυτό επικεντρώθηκε, όταν ιστορικά έδειχνε πως αντιμετωπίστηκε ο Καβάφης από την ίδια τη γενιά του αλλά και ύστερα, σαν ιερό τέρας.

Στην ουσία πάντως, όπου ένα έργο φτάνει στα αφτιά του καθενός από εμάς που έχουμε τον δικό μας προσωπικό ακουστικό διάκόσμο και τρόπο, αν επιτρέπεται η αυθαιρεσία στην περιγραφή, η κριτική ή η διάθεση προσεγγίζεται κυρίως μουσικά. Διότι και όσοι δεν έχουν διαβάσει το έργο του ποιητή σε πρωτόλεια μορφή, κάνουν την επαφή τους με τρόπο δυναμικό, με τρόπο που βολεύει, να ακούς δηλαδή και όχι να διαβάζεις. Κι εκεί ο στίχος παιχνιδίζει κάτω από τις νότες μια ευφυούς σύνθεσης, σαν κι αυτής της Τζένης Τσίλη, ειδικά αυτός ο στίχος που σε απλή μορφή ανάγνωσης ίσως γίνεται δύσκολος για τον πολύ κόσμο.

Και ο Καβάφης θα ήθελε να τον καταλάβει και ο απλός κόσμος.Επομένως, οι δουλειές αυτές είναι εκ προοιμίου εξαιρετικές από γέννεσής τους, όσο όμως γίνονται πιο οικείες μέσω μουσικών δρόμων και οδών τότε και ο ποιητής ξαναζεί μέσα από αυτές!

Η ερμηνεία του Κερκυραίου Βασίλη Γισδάκη βοηθά επίσης τον ερωτισμό, τον συναισθηματισμό που βγάζουν αυτοί οι στίχοι, πίσω από τη μελωδία. Η ευκολία χρήσης της φωνής του, τους κάνει σχεδόν κατανυκτικούς π.χ. στο πασίγνωστο "Επέστρεφε", μόνο που σε αναγκάζει να μην αναπνέεις σχεδόν για να μη χαθεί ακόμα κι αυτή η κάποια "χαμηλή" νότα. Ονειρεμένο σε ένα καλό ηχοσύστημα, με την ιδανική ατμόσφαιρα, αλλά προτιμώ να ακούω τον ίδιο τον Γισδάκη δια ζώσης!

Εν κατακλείδει, πρόκειται για εξαιρετικό έργο, για όλους τους παραπάνω λόγους και μάλιστα μιλώντας και ραδιοφωνικά, όταν μπορούν να σταθούν δυναμικά και με λόγο σε ραδιοφωνικές παραγωγές!

Κι επειδή ζούμε στην περίοδο που ολοκληρωμένες δουλειές δύσκολα παράγονται, αλλά ακόμα κι αν παραχθούν είτε δεν είναι στο σύνολό τους αξιόλογα όλα τα κομμάτια, είτε πρέπει να μαζευτούν ένα πλήθος ερμηνευτών και δημιουργών σε ένα και μόνο άλμπουμ, έχουμε να κάνουμε με πολύ καλό έργο και αξίζουν συγχαρητήρια στην Κα Τζένη Τσίλη αφ' ενός, φυσικά στον Βασίλη Γισδάκη για την ερμηνεία του και τέλος σε όσους πίστεψαν στην αρτιότητα και δυναμική του έργου για να προχωρήσει!

Για τον Lavita Radio

Κώστας Προβατάς (facebook: Costas Provatas)

Υ.Γ. Κάθε Κυριακή βράδυ στις 22.00 και για 2 ώρες, μπορείτε να με ακούτε στο www.lavitaradio.gr, στην "Οδό Ονείρων", με τραγούδια που ψάχνουν την αφορμή και βρίσκουν την αιτία να ακουστούν!

Read more...

5γραμμο Tops 20 Festival – powered by La Vita Radio Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 - Methodia Black Box Club

Ο Δημήτρης Μήλας, διαχειριστής του 5γράμμου, ήταν από την αρχή κατηγορηματικός! Το "5γραμμο Tops 20 Festival" είναι η γιορτή του τραγουδιού έλεγε συνέχεια, νέοι καλλιτέχνες, δυναμικοί καλλιτέχνες και ανερχόμενοι καλλιτέχνες. Συνδυαστικά, η guest παρουσία ενός πιο έμπειρου και με περγαμηνές καλλιτέχνη, όπως ο Χρήστος Νινιός, προσέδιδε από την ανακοίνωση ακόμα, σημαντικό κύρος.

44347581 541345652986344 6060131887525920768 n

Όμως τι να πει κανείς, κατά σειρά όσων είδαμε την Παρασκευή στις 19 του Οκτώβρη στην Μεθοδία Black Box, ξεκινώντας από την Άννα Χρυσάνθου και τον Άλκη Δήμο, τι να πω όταν ακόμα και άρρωστη ήταν εκεί, δείχνοντας πραγματικά την καλλιτεχνική φλέβα που τη διακατέχει. Δείχνοντας πως ήθελε να είναι στη γιορτή με κάθε τρόπο, σε αυτή που συμμετείχαν κάποιοι από τους καλύτερους. Αλλά και κάτι άλλο, να τιμήσει αυτή τη στιγμή του τραγουδιού, τι πιο γλυκό αλλά και επαγγελματικό. Το ταλέντο πάντοτε πίστευα ότι θέλει ισχυρές βάσεις για να ξετυλιχτεί, κυρίως την απαιτούμενη επαφή με τον κόσμο, κάτι που η Άννα του "Αν και Να" διαθέτει άπλετα.

44491725 480714935759369 6722852415109857280 n

Οι Apalaente, πραγματικά από τα καλύτερα groups, Αποστόλης Λυμπερόπουλος (Kιθάρα), Νίκος Βαλλιανάτος (Mπάσο), Νάσος Χαμπίπης (Πλήκτρα), Χρήστος Τσαρούχας (Τύμπανα), Αλκμήνη Χατζηνάσιου (Φωνή), Βίκτωρας Ρομπότης (Φωνή)... Και τι φωνή ο Βίκτωρας Ρομπότης - Παπακωνσταντίνου (!)  του "Δεν υπάρχω" και τι φωνή η Αλκμήνη Χατζηνάσιου - Βιτάλη (!) στην "Κιβωτό". Πλήρης μπάντα, ροκ ήχοι αλλά και ευρηματικό αυτοσαρκαστικό τραγούδι... "Απαλαέντε" για τρελούς και φρόνιμους, για μέσα και έξω απο το ψυχιατρειο που λέει κι ο Βίκτωρας! Ακούστε όσοι δεν ακούσατε!

44404816 365237810881925 2236422946002305024 n

Και να 'ταν μόνο αυτοί...Ο Γιώργος  Μητρογιαννόπουλος και η Γεωργία  Κοκορίγκου επί σκηνής, ήρθε και η παρέα τους Βασίλης Καραμπελόπουλος (Ντραμς), Άκης Κώτας (Μπάσο) Σταύρος Παργινός (Τσέλο, Μαντολίνο) και είχαμε άλλη μια παράσταση! Και μπορεί το "Συναξάρι" να έχει κάνει έναν τρομερό κύκλο και στη δισκογραφία και στο Top20 για αρκετούς μήνες, αλλά οι άλλες ερμηνείες των καλλιτεχνών έδωσαν στο Live αυτόν τον πάντα διαφορετικό τόνο, αυτόν που σε κάνει πραγματικά να γνωρίζεις έναν άνθρωπο της Τέχνης και της Μουσικής, μια ομάδα που είχε το θάρρος, το θράσος, τη δύναμη, την όρεξη αλλά και την ικανότητα να παίξει επί σκηνης από ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ μέχρι να εμπνέεται από τον "Δράκο" του Νίκου Κούνδουρου του 1956. Ίσως της πιο ανατρεπτικής ταινίας ολόκληρου του ελληνικού κινηματογράφου στα χρονικά του.

44394338 1019076351628196 6810737513389359104 n

Ο Νινιός ήρθε να επιβεβαιώσει τα λόγια μου και να συμπληρώσει πως οι ζωντανές εμφανίσεις κάνουν τη διαφορά. Ο καλλιτέχνης επί σκηνής, πιο ανθρώπινος από ποτέ. Και φυσικά να τολμάει το κάτι διαφορετικό, όπως ο Χρήστος που μας έκανε κανονικό "Invitation to the Blues" αλά ελληνικά και γίναμε "Χάλια"! Και συμβολικός θα έκλεινα αυτό το μικρό tribute, γιατί το "Γράμμα μας στο Θεό" είναι ευχαριστήριο! 

Όμως οι στιγμές στη βραδιά αυτή ίσως τελικά να μην παίζουν και μεγάλο ρόλο, παρά το γεγονός πως ήδη οι μικρές περιγραφές μου νομίζω δίνουν την εικόνα των όσων συνέβησαν και μπόρεσαν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό! Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες εξιστόρησαν πως η Γιορτή του Τραγουδιού έφερε κοντά τους ίδιους και μοιράστηκαν το Stage αν και διαφορετικών μουσικών οριζόντων θα έλεγε κανείς, αλλά και πως έκατσαν να ακούσουν ο ένας τον άλλον με την απαραίτητη "συναδελφικότητα", θεωρώ και πλήρη ταύτιση και αγάπη προς τον κοινό Θεό, που είναι η Μουσική. 

Το 5γραμμο Tops 20, έχει στα σπλάχνα του πλέον μια κληρονομιά αλλά και μια υποχρέωση, να συνεχίσει να δίνει πάλκο σε όλους αυτούς που το αξίζουν! Και να προωθεί, να σπρώχνει με ότι δυνάμεις έχει όλους αυτούς που στρατεύονται και δίπλα του, αλλά κυρίως που στρατεύονται στην υπηρεσία του καλού και ταλαντούχου τραγουδιού.

Από μόνο του το Τραγούδι δεν γιορτάζει ποτέ!

Οι Πύλες του 5γράμμου Live άνοιξαν λοιπόν! Καλώς ήλθατε!

Για τον La Vita Radio

Κώστας Προβατάς (facebook: Costas Provatas)

Υ.Γ. Κάθε Κυριακή βράδυ στις 22.00 και για 2 ώρες, μπορείτε να με ακούτε στο www.lavitaradio.gr, στην "Οδό Ονείρων", με τραγούδια που ψάχνουν την αφορμή και βρίσκουν την αιτία να ακουστούν!

Read more...

ΣΑΒΒΑΤΟ 13.10.2018 -"ΤΡΙΤΗ ΒΑΡΔΙΑ" - ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ με καλεσμένους τους ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ, ΣΤΑΥΡΟ ΣΙΟΛΑ, ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΙΣΗ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΑΡΑΝΤΩΝΙΟΥ

Είναι προσφιλής μου τακτική όταν γράφω απολογιστικά τι συνέβη σε μια εκδήλωση, να συμπεριλαμβάνω αρκετές φορές τίτλους τραγουδιών, να δίνω μια εικόνα στη σειρά, πως έγινε, τι έγινε, εκείνος εμφανίστηκε κλπ.

Στην περίπτωση των νεότερων και ταλαντούχων Πάνου Παπαϊωάννου και Χρυσόστομου Καραντωνίου, δύο φίλων και ήδη πετυχημένων καλλιτεχνών, εκείνο το "Ο άνεμος φυσά" να αρκεί να δώσει μια εικόνα όπου άνεμος αισιοδοξίας για την ελληνική μουσική φυσά. Δημιουργοί κι ερμηνευτές παράλληλα, με στόφα "άκου με", έχω να πω πράγματα, με στιλ επαγγελματικό και συνάμα παιχνιδιάρικο με τον κόσμο, με διάθεση να πάνε παραπέρα, ήδη ανακοίνωσαν το νέο τους project...

43951964 172296960340635 684863742579572736 n

 

Ας με συγχωρέσει ο Πάνος Παπαϊωάννου που ήταν ο οικοδεσπότης, για το γεγονός ότι περιγράφω παράλληλα το προφίλ ενός καλεσμένου του, αλλά μόνο τέτοιος δεν είναι ο Καραντωνίου. Ακόμα κι όταν δεν ήταν στη σκηνή ενεργά, ήταν στα τραγούδια, ήταν ολόγυρα, ήταν εκεί!

Ένας Καραντωνίου που έκανε το μεγάλο βήμα με τη νεά του δουλειά "Του κόσμου αυτό το κάτι", με τεράστιες φωνές, καθώς και την πολύ μεγάλη έκπληξη που λέγεται Ελένη Ροδά, μια επιλογή που με συγκινεί και θα ήθελα να συγχαρώ τους δημιουργούς.

44073591 206269630284957 404086955752554496 n

Ο Κώστας Παρίσης μου θύμισε με τραγούδι αφιέρωση στον Μάνο Ξυδούς, πως γίνεται τρομεροί άνθρωποι της μουσικής μας σκηνής που έχουν χαθεί, να έχουν αυτό το όνομα, Λοίζος, Χατζηδάκις, Ελευθερίου, Ξυδούς... Βλέπεις δεν είναι π.χ. Γιώργος, ούτε καν Μανώλης, είναι Μάνος. Αλλά ο Κώστας Παρίσης συνέθεσε το προφίλ του Πάνου με αγάπη, μας είπε πως τον γνώρισε, αλλά κι ο Πάνος Παπαϊωάννου δεν ξεχνά τις καταβολές του, ούτε και τους φίλους του από τις ακροάσεις της Μικρής Άρκτου. Κι αυτό είναι δείγμα σεβασμού, επομένως και δείγμα προσγειωμένου καλλιτέχνη, συνάμα τόσο νέου.

44161782 237746663767049 7267573844427145216 n

Ο Σταύρος Σιόλας, αυτή η αγγελική φωνή, βρέθηκε να τραγουδάει στη σκηνή με τον Παπαϊωάννου τραγούδια δικά του αγαπημένα, προτίμησε ένα τραγούδι που ερμηνεύει ο Γιάννης Κότσιρας δικό του, το "Κάθε φορά" να το τραγουδήσουν μαζί και συνάμα να πλέξει και το εγκώμιο του Πάνου.

44077177 318372845631781 8548919299295674368 n

Η Μελίνα Κανά δεν έχει σημασία τι τραγούδησε, έτσι κι αλλιώς ο κόσμος κάτω ήταν προετοιμασμένος για αυτά τα 15 περίπου λεπτά. Όμως, άξια σεβασμού για το γεγονός ότι σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας καριέρας από έναν νέον άνθρωπο και μουσικό. Η ατάκα, "μέχρι τώρα με ακολουθούσαν στις εμφανίσεις μου σαν ομάδα μου, πλέον ήρθε η ώρα να με καλέσουνε σε δική τους παράσταση", έδειξε δύο πράγματα. Αυτό που είπα στην αρχή ότι Παπαϊωάννου και Καραντωνίου είναι ένα σε αυτή τη φάση της καριέρας τους, αλλά και ότι πλέον είναι πανέτοιμοι.Ο Παπαϊωάννου με σεβασμό κια τιμές κάλεσε τους φίλους του στην πίστα, τραγούδησε μαζί τους, πρόζαρε στον κόσμο, έπαιξε με τους μουσικούς της μπάντας... και τι μπάντα!Γιώργος Μακρής - πνευστά Ιάσονας Θ.  Μαυρογεώργος  - κιθάρες, μπουζούκι Στρατής Σκουρκέας - κρουστά Αντωνία Τσολάκη - ηλεκτρικό κοντραμπάσο
Μικρή αλλά και αναγκαία αποθέωση στον Γιώργο Μακρή, η γκάιντα δεν είχε τελειωμό, απίθανα σολαρίσματα, εκστασιάστηκε ο κόσμος κάποιες στιγμές!

44144640 542963416131836 2247084227357048832 n

Το τρίωρο πρόγραμμα του Πάνου Παπαϊωάννου τελείωσε με απόλυτη παράδοση στον κόσμο. Τραγούδια σημαντικά και προσεκτικά επιλεγμένα της ελληνικής δισκογραφίας, σαν τον "Καϊκτσή", "Τα Ανείπωτα", τον "Μπεχλιβάνη" αλλά και το "Θέε μου Μεγαλοδύναμε", η υπενθύμιση στον κόσμο άλλων φίλων του που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, καθώς και η ολοκλήρωση με τα σπουδαία "Μεροκάματα", έστησαν ένα σκηνικό μιας υπέροχης βραδιάς.

Τα καθιερωμένα πηγαδάκια του τέλους έδειξαν και την πολύ ζεστή και ανθρώπινη πλευρά των καλλιτεχνών, όλων. 

Τελευταία θα πω για τη Σφίγγα, για τον υπέροχο αυτόν χώρο του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο, για το υπέροχο σέρβις του μαγαζιού, για την συνεχή παρακολούθηση των υπευθύνων να είναι όλα στην εντέλεια.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπέροχη βραδιά!

Για τον www.lavitaradio.gr

Κώστας Προβατάς (facebook: Costas Provatas)

Υ.Γ. Κάθε Κυριακή βράδυ στις 10 με ακούτε στον www.lavitaradio.gr και την εκπομπή Οδό Ονείρων, με τραγούδια που γράφτηκαν με αιτία και βρήκαν την αφορμή να ακουστούν

Read more...

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΝΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ ΣΤΗ ΣΦΙΓΓΑ !

Δεν ξέρω αν συμβολικά επιλέχθηκε σαν πρώτο τραγούδι αυτής της έξοχης βραδιάς "Της χαράς το μαγαζί", ξέρω όμως ότι η Σφίγγα την Παρασκευή το βράδυ ήταν με μια λέξη αυτό! Μια χαρά, που θα λέγαμε σε μια απλή ερώτηση πως πήγε, πως περάσατε... 

Να κάνω μια περίληψη που θα τη ζήλευε η δασκάλα μου στο Γυμνάσιο, τότε που μου 'λεγε να μαζεύομαι στα γραπτά μου, να πω λοιπόν ότι είδα σε μια σκηνή το νέο ελληνικό τραγούδι, νέο σε ρυθμό, άκουσμα, ηλικία, χαρά, κέφι. Άκουσα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, με ρυθμό σύγχρονο, με όργανα που θα τα ζήλευε οποιαδήποτε μπάντα.

Οι Ετερονήμισυ δεν είναι μια οποιαδήποτε μπάντα, είναι μια σύγχρονη μπάντα, που συνθέτουν έναν ήχο, που ακούς καθαρά τα όργανα, που τραγουδούν όλοι, που σιγοντάρουν όλοι. Άκουσα τζαζάρισμα, άκουσα μπάσο, ελληνικά πνευστά και μια ντραμς από τα ουράνια, εγώ, παιδί της κλασικής ροκ. Η κρητική λύρα επαναστάτρια, το ίδιο και το κοντραμπάσο. Αναφορά και υπόκλιση!

Γιώργος Σκορδαλός  - λύρα, λαούτο, φωνητικά 

Γιώργος Στογιώργης - κανονάκι

Γιώργος Μακρής - καβάλ, γκάιντα. φυσαρμόνικα

Γιούλη Δανιγγέλη - πλήκτρα, ακορντεόν, φωνητικά

Κώστας Ανετάκης - κιθάρα

Χρήστος Τζελεπόπουλος - κοντραμπάσο, ηλεκτρ. μπάσο, φωνητικά

Βασίλης Γιασλακιώτης - τύμπανα

ninete6


Ο Χρήστος Νινιός και η Μυρτώ Καμβυσίδη άνοιξαν το πρόγραμμα, ένας Νινιός που "γούσταρε" τα φιλαράκια του, ήταν ενθουσιασμένος. Τον έβλεπα όταν δεν συμμετείχε να κάθεται κάπου πιο δίπλα και να κινείται ρυθμικά, να ψιθυρίζει τραγούδια, να φροντίζει και για τα μικρά προζιάρικα αστεία προς τον κόσμο, να φωνάζει τους καλεσμένους του και κυρίως να ερμηνεύει, να τραγουδά, να απογειώνει τους μουσικούς τόνους, με όλους τραγούδησε. Απολαύσαμε τα δικά του "Γράμμα στο Θεό", το "Ίσως" που έχει γραφτεί με τους Ετερονήμισυ και τον Αργύρη Λούλατζη που θα είναι παρών στη δεύτερη εμφάνιση στΙς 12/10.

ninete9

Η Μυρτώ Καμβυσίδη... πολλές φορές και στις εκπομπές μου και στα άρθρα μου, όπου βρεθώ να αναφέρομαι για τη συγκεκριμένη νέα τραγουδίστρια, επιμένω ότι έχω να κάνω με τη νέα Βιτάλη, μέχρι και σε εμφάνιση! Όμως ο καθένας είναι ο εαυτός του, όσο τιμητική κι αν είναι μια σύγκριση και η Μυρτώ Καμβυσίδη μόνη της θα μας καθηλώσει στο μέλλον και θα αφήσει εποχή. Ήδη οι ερμηνείες της είναι εκπληκτικές, ενώ χαίρεται σα μικρό παιδί την πίστα, τραγουδάει και κλείνει τα μάτια, απολαμβάνοντας τα λόγια και το συναίσθημα που της προσφέρει η μουσική , είναι πραγματικά ένα ζωντανό χαμόγελο και μια φωτεινότατη παρουσία, με αυτή τη φωνή που σε πάει ταξίδι, σε κάνει να ξεχνάς και να θες να τραγουδήσεις μαζί της.

ninete2

Οι καλεσμένοι τους, η Μάγδα Βαρούχα είναι μια ολοκληρωμένη τραγουδοποιός, μια καλλιτέχνιδα εμπροσθοβαρής λόγω του όγκου της φωνής της. Συνθέτει, γράφει στίχους, τραγουδάει, άρα έχουμε μια ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα και μας το απέδειξε στα λεπτά που μας παρουσίασε τα τραγούδια της, ειδικά στο ντουέτο με την Μυρτώ που ανατρίχιασε όλο το μαγαζί.

ninete5

Ο Γιώργος Γεροντής, νέος καλλιτέχνης αλλά η  Κρήτη είναι Κρήτη και πάντα θα βγάζει παλίκαρους με τη μελωδία μέσα τους. Μας είπε τα δικά του, τραγούδησε κι αυτός σε σχήματα.

Στα κλου της βραδιάς, το "Ανάθεμα τον αίτιο", που ο Κώστας Ανετάκης διασκεύασε και το ακούσαμε από τον Χρήστο και τη Μυρτώ, ένα παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο τραγούδι, που έχει ρίζες στη Λέσβο.

Προς τιμή του Σταύρου Σιόλα "Ο Γεροπλάτανος" με τη Μυρτώ να ανεβάζει τόνους ρυθμικούς και να βγάζει την ενέργειά της στην πίστα.Επίσης η ίδια ερμήνευσε το μικρασιάτικο "Από ξένο τόπο", διασκευασμένο σε ελληνικά και τούρκικα, παραπέμποντας σε άλλες εποχές, αλλά τραγούδι που υμνεί την αγάπη με έναν τόσο ευαίσθητο και ρομαντικό τρόπο.

Μια έκπληξη μας περιμένε όλους όταν ο Νινιός τραγούδησε για πρώτη φορά όπως είπε το ”Μέτρησα" του Ζούδιαρη, που όλοι στα αφτιά μας έχουμε μια καθηλωτική Αρβανιτάκη. Κι όμως, ο ανδρικός και επιβλητικός τρόπος ερμηνείας του Χρήστου Νινιού το κάνει ένα καινούριο τραγούδι, που όπως μάθαμε το έχει εγκρίνει και αποδεχτεί ο δημιουργός του με μεγάλη του χαρά.

Ο Γιώργος Γεροντής και η Μυρτώ μας τραγούδησαν το "Κοίτα εγώ", όπου ο νεότερος Γεροντής μας έδειξε τις δυνατότητές του σε λαούτο και φωνή, όπως έκανε και με τα "Πικραμένα χείλη" που ερμηνεύει ο Θαλασσινός στο άλμπουμ του Γεροντή "Να μη νοιαστείς".Σ

την πίστα βρέθηκε και η Άννα Ψυχογιού που ήταν στη Σφίγγα και ανέβηκε με την προτροπή του Νινιού και τραγούδησε a capella το "Δίχτυ", δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να σιγοτραγουδήσουμε μαζί της!

Η Μάγδα Βαρούχα μας απογείωσε με το "Ψυχές και σώματα" της Χαρούλας Αλεξίου αλλά και το "Να ξερα που κοιμάσαι", σύνθεση μουσική των Ετερονήμισυ.

ninete1

Και η μαγική στιγμή ήταν το "Καίγομαι", Μάγδα και Μυρτώ αφόπλισαν τον κόσμο, απίστευτη ενορχήστρωση και ερμηνεία και με ένα τέλος όπου δύο υπέροχες, πανέμορφες και εξαιρετικά ταλαντούχες ερμηνεύτριες αγκαλιάστηκαν. Κι αυτή η αγκαλιά έφερε και τους υπόλοιπους έξω να τραγουδούν όλοι μαζί  γι' "Αυτόν το κόσμο τον καλό" και να κλείνουν με τα "Λιανοχορταρούδια" εν μέσω αποθέωσης. 

Η φωτογραφία των ματιών μου είναι όλο αυτό το πανέμορφο μπουκέτο των νέων ερμηνευτών και μουσικών να είναι αγκαλιασμένοι επί σκηνής και να υμνούν ουσιαστικά το πατροπαράδοτο ελληνικό τραγούδι, να το συνεχίζουν, να το σέβονται με νέους ήχους, σύγχρονους.

Και το πράγμα έχει ως εξής: έχετε ακόμα μία ευκαιρία να δείτε και να ακούσετε όσα σας περιγράφω, αν επισκεφτείτε τη Σφίγγα την άλλη Παρασκευή στις 12/10, που το show επαναλαμβάνεται, με μικρές διαφορές τον Αργύρη Λούλατζη παρέα του Νινιού και των Ετερονήμισυ, καθώς και την Κέλλυ Βουδούρη!

Κι αν υπάρχει ένας στίχος που θα κρατήσω είναι από το "Αγύριστο κεφάλι" που ερμήνευσε με όλη του τη δύναμη ο Χρήστος Νινιός:
Φυσάει ένας αέρας που σαρώνει,

 μα εγώ είμ' ένα τραγούδι αλλοτινό  

Για τον LAVITA RADIO

Κώστας Προβατάς

Υ.Γ. Κάθε Κυριακή στις 10 το βράδυ και για δύο ώρες στην εκπομπή "Οδός Ονείρων", μπορείτε να με ακούτε στο www.lavitaradio.gr, με επιλογές τραγουδιών που "δημιουργήθηκαν με μια αιτία και ψάχνουν την αφορμή να ακουστούν".

Read more...

ΑΠΟΚΟΠΟΣ 'Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 25/6/2018 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης φιλοξένησε τη Δευτέρα 25/6/2018 μια σημαντική συνέντευξη τύπου, όπου έγιναν γνωστές οι ενέργειες του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ενέργειες αυτές θα είναι ένα μουσικό έργο, ένα ντοκιμαντέρ και μια συναυλία στο νησί της Σπιναλόγκα. Το μουσικό έργο ανατέθηκε στο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και τον ποιητή Διονύση Καψάλη. Αντιστοίχως, η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ ανατέθηκε στον διεθνώς βραβευμένο Πάνο Καρκανεβάτο, το οποίο φυσικά εξελίσσεται παράλληλα με το παραπάνω μουσικό έργο. Θα αφορά ένα οδοιπορικό της δημιουργίας του έργου αυτού, με σκοπό παράλληλα να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκα και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμά της στη νέα εποχή, ως ένας χώρος Πολιτισμού.

Στις 18 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του έργου στο "Νησί των δακρύων", την ενετικά επονομαζόμενη Σπίνα Λόγκα ή κατά το ελληνικότερον Σπιναλόγκα. Μια μεγάλη συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν στο έργο θα βρεθούν επί σκηνής.

Στη Συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε με ένα τετράλεπτο απόσπασμα από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραβρέθηκαν και μίλησαν:

Η Μαρία Βλαζάκη - Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αντώνης Ζερβός - Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Νίκος Ξυδάκης – Συνθέτης, ο Διονύσης Καψάλης – Ποιητής, ο Πάνος Καρκανεβάτος – Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, ο Αναστάσιος Συμεωνίδης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ και ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Μαέστρος της Ορχήστρας, ενώ το συντονισμό της συνέντευξης είχε αναλάβει ο Χάρης Αλεξάκης – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγ. Νικολάου

36002982 2227294300619679 1157726812801859584 n

Στα βασικότερα σημεία των ομιλιών αυτών, από την πλευρά του Υπουργείου και της Αυτοδιοίκησης τονίστηκε η σπουδαιότητα του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη υποψηφιότητα που θα ανταγωνιστεί επίσης σημαντικά παγκόσμια μνημεία. Η Σπιναλόγκα, συνώνυμη πια του εγκλεισμού και της απομόνωσης, σύμβολο-μνημείο του ανθρώπινου πόνου, αλλά και ένα "brand name" πλέον για την Ελλάδα με τεράστια επισκεψιμότητα που δεν οφείλεται στο γνωστό σίριαλ αλλά προϋπήρχε.

Η καλλιτεχνική πλευρά, δια του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, αναφέρθηκε πρώτιστα στην ανεξαρτησία που της παρείχε ο Δήμος Αγίου Νικολάου όταν κλήθηκε να δημιουργήσει το έργο αυτό. Οι δημιουργοί, Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Δημήτρης Καψάλης, εξήγησαν πως οδηγήθηκαν στο έργο αυτό, ξεκινώντας από τους συμβολισμούς του νησιού και του λεπροκομείου (1903-1957), το έργο - αυτοβιογραφία του έγκλειστου Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, την κρητική λογοτεχνία που είχε δώσει έργα έρωτος αλλά και μετάβασης στον "Άδη". Κι αυτό, μέσα από μια αντιστροφή του έργου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, όπως είπε, αλλά και την ελληνική -μεταφορικά- απόδοση της "Κόλασης" του Δάντη, μέσω του έργου "Απόκοπος" του Μπεργαδή.

Πραγματικά αφηγηματικός προκύπτει να είναι ο καμβάς του Δημήτρη Καψάλη, τόσο, που ο Πάνος Καρκανεβάτος υποσχέθηκε να "μιλήσουν οι εικόνες" στο δικό του μέρος, στο ντοκιμαντέρ που δημιουργεί.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι κ.κ. Συμεωνίδης (των Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ) και Γιώργος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ορχήστρας), θεωρούν ότι έχουν να διαχειριστούν ένα ύψιστο έργο, μια πολύ δύσκολη παραγωγή, αλλά κι ένα σύμβολο ναθρώπινου πόνου από τη μια και ελπίδας από την άλλη, αφού αυτό άλλωστε στο σύνολό της ήταν η Σπιναλόγκα. Κι ας ήξερε όποιος πήγαινε εκεί έγκλειστος ότι ουσιαστικά τερματιζόταν και η ζωή του.

Λεπτομέρειες, που η σημαντική καταξιωμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, συμμετέχουσα στο έργο, χαρακτήρισε ανατριχιαστικές και ευχαρίστησε άπαντες για την επιλογή της αυτή. Το ίδιο και ο έτερος καλλιτέχνης, Θοδωρής Βουτσικάκης, που ονόμασε ευλογία τη δυνατότητα να γίνονται τέτοιες παραγωγές.

Έλειπε ο τρίτος και πολύ σημαντικός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αφήγησης του "Απόκοπου", αλλά βεβαίως πόση βαρύτητα έχει η παρουσία ενός τόσο εμβληματικού Κρητικού καλλιτέχνη σε ένα τέτοιο έργο.

Το έργο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην UNESCO τον Ιανουάριο του 2019, αλλά υπενθυμίζουμε την 18η Ιουλίου 2018 όπου θα παρουσιαστεί γαι το ελληνικό κοινό στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Για τον LAVITA RADIO (www.lavitaradio.gr)

Κώστας Προβατάς

 

 

Read more...

ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΜΟΥ ΣΤΙΧΑΚΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΒΕΛ Πυρήνας Τέχνης, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 & 22/6/2018

Ο Θοδωρής Κοτονιάς βρέθηκε στα βόρεια, στη φιλόξενη σκηνή της ΒΑΒΕΛ,όπως είχε προαναγγείλει, την Παρασκευή 15/6 με τα ''Στοιχειωμένα μου στιχάκια''!

Δεν το σκέφτηκα καθόλου, δροσερό βραδάκι αυτό της Παρασκευής, σε πολύ λίγο κάλυψα τη διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας 87, στο Μαρούσι όπου βρίσκεται η ΒΑΒΕΛ.

Έφτασα εγκαίρως, η παρέα ετοιμαζόταν να ανέβει στο πάλκο, ο Θοδωρής, η Σουσάνα Τρυφιάτη μαζί του ερμηνευτικά, ο Νίκος Γεωργουσάκης στην κιθάρα και ο Ιάσονας Κτενάς στο βιολίκαι στο μπάσο ο Κώστας Μαυριδάκης. Ο χώρος, ο γνωστός χώρος τέχνης, διακοσμημένος με "λογοτεχνικό" και πάντως πολιτιστικό γούστο, με σχεδόν γεμάτα καθίσματα, τραπεζάκια, καναπέδες και βεβαίως καθίσματα στο bar.

35629271 2209299889096632 2371158659943104512 n

Ο Θοδωρής, με το άνετο επικοινωνιακό του στιλ με τον κόσμο, μας είπε τι θα ακούγαμε τις επόμενες ώρες, μια μουσική αναδρομή στο έργο του από την αρχή, από την "Άνοιξη" όπως είπε, μέχρι και τα φοβερά και τρομερά "Κλειδιά". Τραγούδια από το παρελθόν λοιπόν και καινούρια αγαπημένα.

Οι μελωδίες γέμισαν το χώρο και μετά από λίγο έπεφταν και οι πρώτες σταγόνες βροχής, κάνοντας το χώρο μαγευτικό και από αρώματα πλέον. Φυσικά, οι τζαμαρίες ήταν ανοιχτές, οπότε η μυρωδιά της βροχής ήρθε να πλαισιώσει κιθάρες και βιολιά, παίρνοντας τα "Κλειδιά" της όμορφης αυτής νύχτας του Ιουνίου. Η διάθεση έγινε μεγαλύτερη μάλλον από το γεγονός, μπήκε στο πλάνο του προγράμματος κάποιες φορές, όταν οι μελωδίες ήταν σε χαμηλούς τόνους και άφηναν έτσι τον ήχο από τις σταγόνες να συμμετέχουν σε ένα ιδανικά σκηνοθετημένο περιβάλλον. Τα τραγούδια του Θοδωρή Κοτονιά, τα οποία τα παρουσίαζε ένα ένα, εξηγώντας μικρές ιστορίες που τα δημιούργησαν -όταν υπήρχαν τέτοιες-, προτρέποντας παρευρισκόμενους καλλιτέχνες να τραγουδήσουν μαζί του, δίνοντας ρυθμό στην ορχήστρα, τη φοβερή ορχήστρα που ήταν ένα σώμα, μια ψυχή. 

Ο Νίκος Γεωργουσάκης μας επιφύλασσε μια έκπληξη, ένα δικό του τραγούδι ακυκλοφόρητο, με πρόβλεψη κυκλοφορίας τον Σεπτέμβριο 2018. Ήταν πραγματικά ένα καταπληκτικό άκουσμα, για το οποίο θα μιλήσουμε όταν το έχουμε στα χέρια μας, πάντως είναι σίγουρο ότι θα ακουστεί πολύ! Η παράσταση ήταν δύο τμημάτων, στο δεύτερο δόθηκε η ευκαιρία και στον κόσμο να χορέψει, παραδοσιακά και νησιώτικα, κρητικά και το έκανα όλοι με πολύ πολύ χαρά!

Φτάνοντας προς το τέλος άρχισαν οι παραγγελιές κι αφού φυσικά τα "Κλειδιά" άπλωσαν το χωρόχρωμά τους στην ατμόσφαιρα, σε αυτήν την ατμόσφαιρα που ήταν εξαιρετικά φιλική και όμορφη. Κάπου ακούστηκε μια φωνή από το βάθος του bar: "Το μπαλόνι δεν θα το ακούσουμε"; Ο Θοδωρής έψαχνε να βρει από που έσκασε η παραγγελιά. Ο μπάρμαν ήταν σκυμμένος βλέπετε αλλά απλά φώναξε!

Το "Μπαλόνι" λοιπόν έκλεισε μια υπέροχη βραδιά, όπου τα "Κλειδιά", η "Άνοιξη", το "Μπαλόνι", ο "Θιος", το πρόσφατο "Τάμα" με συνεργασία Κοτονιά και Καίτης Κουλιά και πολλά πολλά άλλα, ήταν οι πρωταγωνιστές μιας υπέροχης βραδιάς.
Το ''μουσικό σπίτι'' της ''Βαβέλ'' θα τον φιλοξενήσει και την ερχόμενη Παρασκευή 22/6 και μαζί του αυτή τη φορά θα είναι η Δημητρα Μπουλούζου, αλλά και οι γνωστοί μουσικοί που τον συντρόφευσαν αυτήν την πρώτη φορά.

BABEL Πυρήνας Τέχνης
Βασ. Σοφίας 87, Μαρούσι
Τηλ κρατήσεων 215 5252982

Για τον LAVITARADIO (www.lavitaradio.gr)

Κώστας Προβατάς

Read more...

Είμαι σίγουρος,πως κάπου εκεί, είδα τα γυαλιά και την πένα του ποιητή...

Φτάνοντας στο όμορφο κτίριο του Public Συντάγματος,ήμουν σίγουρος,πως,ότι θα διαδραματιζόταν αυτό το μεσημέρι της δεύτερης μέρας του Ιουνίου,θα διαδραματιζόταν στον τελευταίο όροφο,στον χώρο των εκδηλώσεωντου κτιρίου. Δεν είχα προσέξει,είναι η αλήθεια,την πρόσκληση. Αυτό,που με ένοιαζε περισσότερο ήταν να δώ από κοντα να ερμηνεύονται ζωντανά,αποσπάσματα από το "Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω",του Στέφανου Κορκολή,μια δουλειά βασισμένη σε ποίηση του μεγάλου μας Αλεξανδρινού ποιητή Κων/νου Καβάφη,με ερμηνεύτρια την Σοφία Μανουσάκη.

74dac19e 183f 4321 8b2f d4315bcd2af7 10

Ενοιωσα έκπληξη,είναι η αλήθεια,όταν πληροφορήθηκα πως η παρουσίαση της νέας δουλειάς του συνθέτη θα γινόταν στον 3ο όροφο,στον χώρο των βιβλίων...

"Μα που θα χωρέσει ο κόσμος?" σκέφτηκα.

Δεν χρειάστηκαν πολλά λεπτά της ώρας για να λυθούν οι απορίες μου και να δικαιωθεί η επιλογή του χώρου απο τους διοργανωτές....

Ενα πιάνο,ένα σαξόφωνο,μια κιθάρα κι ένα μικρόφωνο ,ανάμεσα σε εκατοντάδες βιβλία...Μαγική συνύπαρξη!

34306522 10214723314731953 5785658214313885696 n

Ηταν τόση η επιθυμία μου να βρεθώ στην εκδήλωση αυτή...

Οι λόγοι,αρκετοί...

Πρώτα απ'όλα,λατρεύω τις μουσικές του Στέφανου Κορκολή,όλα τα χρόνια,που συνθέτει...Δεν έτυχε ποτέ να  δω τον Συνθέτη να παίζει ζωντανά στο πιάνο του...Εκεί καταλαβαίνεις πολλά.Σε παίρνει από το χεράκι ο συνθέτης - πιανίστας και σε οδηγεί σε μέρη μαγικά...κάνεις μαζί του μια μαγική βόλτα,καθώς τα δάχτυλά του,χαϊδεύουν τα πλήκτρα.

Επειτα,ήθελα να βεβαιωθώ για κάτι...ότι αυτό το μικρό κορίτσι,που πριν λίγες μέρες φιλοξένησα,μαζί με τον συνθέτη στο studio του La Vita Radio,η Σοφία Μανουσάκη,έχει,όντως,αυτήν την φωνάρα,που αναδύεται απο την ηχογράφηση του CD.

Μετά,ήθελα να διαπιστώσω αν τελικά ο Καβάφης,μπορεί να μελοποιηθεί ή όχι.Πολλά έχουν ειπωθεί γύρω απ'αυτό....

Γρήγορα,πολύ γρήγορα,ο διαθέσιμος χώρος για την εκδήλωση γέμισε...Οι όρθιοι πολλοί...Ολοι ανέμεναν, υπομονετικά,να ξεκινήσει η παρουσίαση.. 

Κι όντως,χωρίς καμία καθυστέρηση,και αφού προλόγισε ο Στέφανος Κορκολής,υπέροχες μουσικές άρχισαν να διασκορπίζονται στον χώρο...

34069135 10214723286451246 8161373512435499008 n

Με επιλογές από το Ορχηστρικό CD της έκδοσης,αλλά και με επιλεγμένα τραγούδια,ερμηνευμένα από την Σοφία Μανουσάκη,η ώρα κύλησε τάχιστα...

Λίγες φωτογραφίες στην αρχή,για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και αμέσως πίσω στη θέση μου,για να απολαύσω...

Και τι τύχη...βρήκα μια θέση πίσω...χωρίς καμία οπτική επαφή με τους μουσικούς. 

Για ποιά τύχη σας μιλάω? Εζησα την πανδαισία των ήχων των μοναδικών συνθέσεων του Στέφανου και των εκπληκτικών ερμηνειών της Σοφίας...δεν τους έβλεπα καθόλυ...Μόνο άκουγα.....

Υπέροχοι!!

Και ως δια μαγείας,όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους ήθελα τόσο πολύ να βρεθω στην εκδήλωση,βρήκαν τις απαντήσεις τους....

Ναι, η εμπειρία να ακούς ζωντανά τον Κορκολή να παίζει στο πιάνο του,παραμένει,διαχρονικά,εμπειρία μοναδική...

34162059 10214723279411070 4705245301080850432 n

Ναι,η Σοφία Μανουσάκη απογείωσε ,ζωντανά τις συνθέσεις του Στέφανου Κορκολή ,με τις ερμηνείες της....Τί φωνή!!! Πόσο σπουδαία ερμηνεύτρια!!!

34266645 10214723241170114 2091194760101363712 n

Και τέλος,ναι ,ο Καβάφης,μπορεί να μελοποιηθεί.Κι όχι μόνον....Μπορεί και να τραγουδηθεί...."Επέστρεφε"..."Ο Γέρος"....Δεν εξηγείται αλλιώς,αφού ο κόσμος σιγοτραγουδούσε μαζί με την Σοφία. Δεν τα άκουγε για πρώτη φορά....τα ήξερε,τα είχε ξανακούσει,τα είχε τραγουδήσει ,τα είχε αγαπήσει....

Εξαιρετική η εκδήλωση...

34122442 10214723232449896 3807320042106781696 n

Οπως ,μου είχε πει ο Στέφανος Κορκολής στην συνέντευξη του,και το επανέλαβε και στην εκδήλωση,ο Καβάφης,πεθαίνοντας,πήγε σε ένα άλλο Σύμπαν...Δεν είναι δυνατόν να χάθηκε...

Σ'αυτόν τον μαγικό χώρο του Βιβλιοπωλείου του Public Συντάγματος (άλλωστε,όπου στιβάζονται βιβλία,μόνο μαγικά πράγματα μπορεί να γίνουν),είναι βέβαιο ,πως το μεσημέρι του Σαββάτου,τα Σύμπαντα πλησίασαν...

Είμαι σίγουρος,πως κάπου εκεί είδα τα γυαλιά και την πένα του ποιητή....

34394212 1916752595041428 4659244367389655040 n

Είμαι σίγουρος ,πως κι ο ίδιος απολάμβανε....

Εξαιρετικά χαρούμενος ,που έζησα την εκδήλωση και υπερήφανος,που εκτός από το ότι φιλοξένησα στο studio του La Vita Radio τον Στέφανο Κορκολή και την Σοφία Μανουσάκη,χαίρω,πλέον της φιλίας κι εκτίμησης αυτών των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών.

34500171 1916753371708017 218329469876699136 n

"Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω"

Για τον La Vita Radio

Γιάννης Ταμπάκης

 

 

 

Read more...

H "σιωπηλή" τέχνη της ζωγραφικής στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο δρόμος μου μ' έβγαλε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των τελειοφοίτων της Vellios School of Art!

33356337 10216581491066717 4192573192604221440 n

 

Ανθρωποκεντρικές κυρίως οι αναπαραστάσεις, όπως μας είπε και ο καθηγητής Αχιλλέας Πιστόνης! Ένα ωραίο ταξίδι στο συναίσθημα, μέσα από μια βουβή τέχνη που αξίζει να παρακολουθήσετε γιατί φωνάζει δυνατά, ταλέντο και δουλειά!

33329542 10216581489706683 1129096483497312256 n

Οι 8 ταλαντούχοι δημιουργοί είναι: Καμμένου Ιφιγένεια, Κονταράτου Αθανασία, Κοντογεώργου Χριστίνα, Λόνγκλι Χριστίνα, Μανωλοπούλου Ελένη, Νικολαΐδου Χρυσαυγή , Ποταμίτης Ανδρέας .Χατζηνικόλα-Λουκά Ανθούλα .

33383170 10216581489546679 8215057562798653440 n

Τα παιδιά θα είναι εκεί μέχρι τις 31/5/2018 και ώρες 18:00-23:00

Για τον lavitaradio.gr

Καλλέργης Δημήτρης

Read more...

"La Vita é Trella"

"Πολύ όμορφα εχθές! Σας ευχαριστώ από ψυχής! Και για όσους δεν τα καταφέρατε να έρθετε, πάρα πολύ σύντομα η παράσταση La Vita è Trella θα επαναληφθεί εδώ στην Αθήνα πριν ξεκινήσει τα καλοκαιρινά της δρομολόγια εκτός".

Όμορφα λοιπόν, αυτό περίμενα να σιγουρέψω. Ότι το "La Vita é Trella" - Ο γητευτής των barαλόγων δεν είναι μια κι έξω, θα παίξει κι άλλο, θα παίξει κι αλλού.

Τώρα ξέρω τι θα γράψω για ρεπορτάζ, θα γράψω λίγα για να μην τα ξέρετε όλα και να πάτε να το δείτε, να το χαρείτε.

33540739 10214658482751194 3461074922757947392 n

Διότι καλοί μου φίλοι, "Είναι κάποιες φορές που χρειάζεται να πάρεις τα πράγματα απλά, θετικά και από την χιουμοριστική τους πλευρά. Όχι όμως επιδερμικά". Κάτι τέτοιο φαίνεται να μας λέει ο Δημήτρης Λιόλιος στην καινούργια του μουσική παράσταση, που ξεκίνησε το ταξίδι της την Παρασκευή 18 Μαίου από την μουσική σκηνή Μεθοδία - Black Box στον Κεραμεικό.

Πρωτότυπες διασκευές,επιλεγμένα τραγούδια από την δισκογραφία του, δυνατά beats,μελωδικά blues,funκ και μπαλάντες με ελληνικά και ξένα τραγούδια πέρα από μουσικές ταμπέλες και ρεύματα κάτω από την ενορχήστρωση και ιδιαίτερη ερμηνεία του Δημήτρη Λιόλιου. Αναπάντεχα σκετς, γρήγορες ατάκες, μια 9μελής ορχήστρα, οι TAHAME ALATAHALASAME, οι Ζαννέτα Καλοσκάμη και Μαρία Παπάζογλου στα φωνητικά και το τραγούδι, καθώς και δύο "δυνατοί" καλεσμένοι όπως ο Γιώργος Χατζής (Άγαμοι Θύται) και ο Μιχάλης Παούρης που δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις, όλα και όλοι μαζί συνθέτουν αυτήν τη μοναδική μουσική - και όχι μόνο - ατμόσφαιρα.Σε μια εποχή που τα παράλογα έγιναν πιά η καθημερινότητά μας, η ζωή θα μας δείξει τι είναι λογικό και τι τρελό στο τέλος.

33501353 10214658485311258 7007703399323926528 n

Μαζί ήταν και οι μουσικοί: Drums: Στέλιος Παύλου, Μπάσο: Παντελής Βασιλείου, Ηλ.κιθάρα: Αντώνης Βογιατζόγλου, Keyboards:Rhodell Fields, Τρομπέτα: Διονύσης Κοκόλης, Σαξόφωνο: Νίκος Κουλούρης, Τρομπόνι: Άγγελος Τζαμαρίας.

Κι αφού όλα τα παραπάνω ήταν μέρος και των προ-λεχθέντων της παράστασης, ως μετά Χριστόν προφήτης μπορώ να πω το εξής: Dream On My friend, ονειρεύομαι που λέει και ο μέγας Tyler κι όπως το έχεις ονειρευτεί εσύ αυτό το τραγούδι-ύμνος που μας έδωσες διασκευασμένο Mr Liolios.Σε ένα πολύ όμορφο χώρο, το Black Box Μεθοδία του Κεραμεικού, η παράσταση είχε νεύρο, είχε πρόζα όση χρειαζόταν, είχε ατάκες και σκετσάκια, όσο πέρναγε η ώρα το τραγούδι έγραφε βέβαια περισσότερο στη σκηνή. Και όχι μόνο, υπολογίστε τη συμμετοχή του κόσμου και κάτω από αυτήν. Με ζήτω, μπράβο, όλε και πολλές φωτογραφίες.

Εντυπωσιάστηκα ομολογουμένως από το στήσιμο μιας τόσο μεγάλης ορχήστρας και των υπολοίπων, διότι η σκηνή ήταν λες και τους έραψες να χωράνε εκεί, τόσοι όσοι που λέμε. Γαι τον θεατή, δεξιά του πάλκου τα πνευστά στη σειρά, μέση ο τραγουδιστής, πιο πίσω αριστερά τα φωνητικά και πιο πίσω σε παράταξη κρουστά και έγχορδα. Τα πνευστά είχαν ρόλο αρκετό στην όλη παράσταση, δημιουργώντας πότε πότε εικόνα jazz σε εποχή άντε 60s, ενώ και η συμμετοχή των κρουστών -κυρίως στις ροκ εκτελέσεις- ήταν αρμονική και απαραίτητη, εξάλλου this is rock! Κιθάρα και μπάσο πάντοτε παρόντα θα έλεγα, όπως και ο Λιόλιος που συμμετείχε ως ισότιμο μέλος της ορχήστρας, πέραν του τραγουδιού.

Στα φωνητικά, τα κορίτσια της παρέας, εξαιρετικές παρουσίες, η Ζαννέτα Καλοσκάμη που σαν καθηγήτρια φωνητικής απλά μας το... έδειξε, είτε τραγουδώντας η ίδια, είτε ακόμα συνοδεύοντας σε δεύτερες τον Δημήτρη. Εκτιμώ, ότι οι συγκεκριμένες "δεύτερες" αξίζουν πολλά μα πάρα πολλά συγχαρητήρια. Η Μαρία Παπάζογλου, "πουλέν" του Δημήτρη, μας έδειξε πλούσιο διπλό ταλέντο, είτε στην υποκριτική ή στο τραγούδι, ενώ συνόδευσε επίσης τον Δημήτρη σε τραγούδια. Εξαιρετική και αξιοπρεπέστατη παρουσία. Οι δύο κοπέλες άνοιξαν την παράσταση με σκετς, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τη βραδιά και το τι μέλλει γενέσθαι.

33466823 10214658481831171 8098612559793356800 n

 

Και μετά άρχισε το πάρτι...Ο Δημήτρης Λιόλιος πάντρεψε μουσικές του εδώ, του σήμερα, του χθες και του από αλλού, του rock, του blues. Όταν βρήκε συμπαραστάτη τον Μιχάλη Παούρη τα παιδιά ξέφυγαν... από Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Κορακάκη κλπ. Ο Μιχάλης, σολίστας στο μπουζούκι κι από τους σπουδαίους κιθαρίστες του τόπου μας, με εκπληκτικές συνεργασίες στο παλμαρέ του στο διεθνή χώρο. Σολίστας που ίσως ο Θεός θα έπρεπε να δώσει κάνα δυο δάχτυλα ακόμα, θα ήταν ικανός να παίζει δυο τρία όργανα μαζί. Την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, ανεβαίνει ανάρτηση για τη βράβευσή του στο Salzburg, όπου θα πάρει το 1ο βραβείο για σύνθεση κλασικής μουσικής, παίζοντας με το μπουζούκι του. Μόνο και μόνο αυτό αρκεί να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Λιόλιο για την ευκαιρία που μας έδωσε να τον έχουμε ανάμεσά μας το βράδυ της 18ης Μαίου στο Black Box.

 Οποία αντίστοιχη χαρά, να έχουμε ανάμεσά μας τον Γιώργο Χατζή από τους "Άγαμοι Θύτες", που πρόσφατα επίσης ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο θεατρικό "Παράξενο ζευγάρι" του Νιλ Σάιμον, με Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Γιάννη Ζουγανέλη. Η παρουσία του εκεί φοβερή, με t-shirt με το logo «God saves the Queen» των Sex Pistols και μπαντάνα κόκκινη στο κεφάλι. Στο "Lavita e trella" όμως, ως Ιταλός μαφιόζος, έδωσε τα ρέστα του! Δε φτάνει όσα μας έβαζε να λέμε, δε φτάνει όσα τραγουδήσαμε, σκάσαμε και στα γέλια με το σκετς "υπνωτισμού". Να σαι καλά Γιώργο Χατζή, πηγαίος και ταλαντούχος, να σαι καλά Δημήτρη Λιόλιο που μας τον είχες εκεί, κοντά μας!

Οι TAHAME ALATAHALASAME, όπως προέκυψαν, ήταν πάντα εκεί. Ορχήστρα με τα όλα της, λέω και πάλι, μου άρεσαν σαν παρουσία και στήσιμο πολύ τα πνευστά, σε μπροστινή ουσιαστικά σειρά και παράταξη.

Πολλά συγχαρητήρια και στο Black Box για όλο το σέρβις που ήταν άψογο και γρήγορο!

Παίρνοντας μόνο δυο λέξεις από ένα σκετς της παράστασης, γιατί θα με κόψει αλλιώς η λογοκρισία, ήπιαμε μια γερή δόση δροσερού φυσικού χυμού γέλιου, μουσικής, νοσταλγίας, συναισθήματος, χαλάρωσης.

Και βεβαίως μην τάξεις στο παιδί γλυκό, διότι η υπόσχεση είναι ότι το "Lavita e trela", πέρα από τον κύλο παρουσιάσεων που θα κάνει, δεν τελειώνει εδώ! Θα παρακαλέσω το Δημήτρη Λιόλιο να πάμε σε Volume 2, βάζοντας μέσα κι άλλους μουσικούς όρους, γιατί όπως του είπα αποχαιρετώντας τον το βράδυ, "Ο Λιόλιος είναι πονηρός..."

Για τον www.lavitaradio.gr

 Κώστας Προβατάς

Read more...

"Ολα μας τα πλούτη,η αγάπη ετούτη..." - Οταν ο Νίκος Καρακαλπάκης ερμήνευσε Γιώργο Χατζηνάσιο,στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Φτάνοντας στην Πλατεία Καρύτση ,και κάνοντας τα πρώτα βήματα στο ιστορικό κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός,(για πρώτη φορά,ομολογώ),ήμουν ήδη πεπισμένος πώς θα επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδυά.

Σε μια δύσκολη,για το κέντρο της Πρωτεύουσας,βραδυά,η αίθουσα Κωστής Παλαμάς,του Φιλολογικού Συλλόγου,γέμισε ασφυκτικά,από κόσμο ,που αδημονούσε...έτσι φαινόταν στα μάτια.... αδημονούσε,λοιπόν να ταξιδέψει στον κόσμο του καλού Ελληνικού Τραγουδιού,με βάρκα τα τραγούδια του μεγάλου Γιώργου Χατζηνάσιου,και στο πηδάλιο τον σπουδαίο ερμηνευτή Νίκο Καρακαλπάκη και τον σολίστα του πιάνου Γιώργου Τσοκάνη,δυο νέους καλλιτέχνες ,που τιμούν με το ταλέντο τους την σύγχρονη Ελληνική μουσική σκηνή.

Το περιβάλλον της αίθουσας Κωστής Παλαμάς,επιβλητικό....πολύ γρήγορα πήραμε όλοι τις θέσεις μας,και να...κι ο μαέστρος...ο Γιώργος Χατζηνάσιος παίρνει κι εκείνος την θέση του,αφού αντάλλαξε καλησπέρες και χαμόγελα αγάπης με τους παρεβρισκόμενους.

Και το ταξίδι ξεκίνησε...

"Εφ'όλης της ύλης",ονόμασε την βραδυά ο Νίκος Καρακαλπάκης και κάπως έτσι ήταν...Και λέω ,"κάπως έτσι",γιατι πώς ,με ποιόν τρόπο,πόσες ώρες θα χρειάζονταν για ένα αφιέρωμα εφ'όλης της ύλης σε έναν πολύ μεγάλο συνθέτη,που χιλιοτραγουδήθηκε,που έχει βρει από πολλά χρόνια την θέση του στη καρδιά του κοινού;

33035296 1900154536701234 1990846877909647360 n

Κι όμως,ο Νίκος Καρακαλπάκης κι ο Γιώργος Τσοκάνης ,έφτιαξαν ένα πολύ σφιχτοδεμένο πρόγραμμα,κάνοντας τις επιλογές τους μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο τραγουδιών,που ερμηνεύτηκαν από σπουδαίους κι αγαπημένους Ελληνες ερμηνευτές....

Τραγούδια,που ερμήνευσαν η Δήμητρα Γαλάνη,η Νάνα Μούσχουρη,ο Γιάννης Πάριος,ο Μανώλης Μητσιάς,ο Σταμάτης Κόκκοτας,η Τάνια Τσανακλίδου,η Αλέξια,ο Γιάννης Κούτρας και πόσοι και ΄ποσοι άλλοι...

"Πόσο σ'αγαπώ","Ποιός να συγκριθεί μαζί σου","Ολα μας τα πλούτη","Καλύτερα μαζί σου και ζητιάνος","Η 11η εντολή","Σ'όποιον αρέσουμε","Μάθημα Σολφέζ" και πολλά πολλά ακόμα....

Ο Νίκος Καρακαλπάκης δίνει το 100% του...μοιάζει να απογειώνεται....ο Γιώργος Τσοκάνης παίζει παθιασμένα,μπρόστά σε έναν πολύ σπουδαίο πιανίστα...μπροστά στον μαέστρο ,τον Γιώργο Χατζηνάσιο...μπροστά στο ίνδαλμά του...

33060222 1900154743367880 8746200354225389568 n

Ο κος Γιώργος Χατζηνάσιος,σιγοτραγουδά....χειροκροτεί...συγκινείται....

Το κοινό ενώνει τη φωνή του με τον ερμηνευτή....σχεδόν σε όλα τα τραγούδια.Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς,άλλωστε? Θες η παρουσία του συνθέτη...θές οι εξαιρετικές ερμηνείες του Νίκου,ανοίξαν τη πόρτα στη ψυχή μας και τραγουδούσαμε...ασταμάτητα...όλοι.

Συγκλονιστική η ερμηνεία,από τον Καρακαλπάκη, του "Μονογράμματος" του Οδυσσέα Ελύτη,έτσι,όπως το μελοποίησε ο Συνθέτης.

Στο ακροατήριο ,πολλοί άνθρωποι της μουσικής...η σπουδαία ερμηνεύτρια,κα Πένυ Ξενάκη,η συνθέτις Αρετή Κοκκίνου,ο συνθέτης Γιώργος Καγιαλίκος,ο ερμηνευτής Γιάννης Λεκόπουλος,η Μίνα Μαύρου από το mousikogramma.gr κ.α.

Στο μικρόφωνο και η μοναδική...η γλυκύτατη Πένυ Ξενάκη,για πολλά χρόνια συνεργάτης κι ερμηνεύτρια του Γιώργου Χατζηνάσιου.Μας συγκλονίζει.

32949503 1900152526701435 1349784594794151936 n

Ο Νίκος καλεί δίπλα του τον Στρατο Νικολοπουλο, εναν χομπίστα πιανίστα κι ερμηνευτή από την Καλαμάτα κι ερμηνεύουν μαζί Χατζηνάσιο...

33045758 1900153246701363 4327426687433179136 n

Η βραδυά φτάνει στο τέλος της....ο Νίκος Καρακαλπάκης,καλεί τον μαέστρο στο πιάνο....Από το βάθος ακούγεται από το κοινό ρυθμικά το όνομα του Συνθέτη...."Χατζηνάσιος-Χατζηνάσιος"

32929187 1900153686701319 327607207552090112 n

Ο Μαέστρος κάθεται και παίζει στο πιάνο ,απόσπασμα από την Οπερα "ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ",που ο ίδιος έχει συνθέσει...

32907945 1900153983367956 306925539862511616 n

Το πιάνο δείχνει να δονείται....το ίδιο και όλη η αίθουσα....το ίδιο και οι ψυχές μας....

Το κοινό ,όρθιο,χειροκροτεί ασταμάτητα...Ο συνθέτης βαθιά συγκινημένος ευχαριστεί....

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά,νοιώθω τυχερός και πανευτυχής...για πολλούς λόγους.

Ευχαριστούμε Νίκο Καρακαλπάκη και Γιώργο Τσοκάνη,για το μοναδικό και υπέροχο της βραδυάς ,που ετοιμάσατε για μάς...

"Ολα μας τα πλούτη,η αγάπη ετούτη ",αγαπημένε μας Γιώργο Χατζηνάσιε...Σ'ευχαριστούμε!!!!

Για τον La Vita Radio

Γιάννης Ταμπάκης

Read more...
Subscribe to this RSS feed