Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (71)

ΑΠΟΚΟΠΟΣ 'Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 25/6/2018 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης φιλοξένησε τη Δευτέρα 25/6/2018 μια σημαντική συνέντευξη τύπου, όπου έγιναν γνωστές οι ενέργειες του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ενέργειες αυτές θα είναι ένα μουσικό έργο, ένα ντοκιμαντέρ και μια συναυλία στο νησί της Σπιναλόγκα. Το μουσικό έργο ανατέθηκε στο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και τον ποιητή Διονύση Καψάλη. Αντιστοίχως, η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ ανατέθηκε στον διεθνώς βραβευμένο Πάνο Καρκανεβάτο, το οποίο φυσικά εξελίσσεται παράλληλα με το παραπάνω μουσικό έργο. Θα αφορά ένα οδοιπορικό της δημιουργίας του έργου αυτού, με σκοπό παράλληλα να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκα και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμά της στη νέα εποχή, ως ένας χώρος Πολιτισμού.

Στις 18 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του έργου στο "Νησί των δακρύων", την ενετικά επονομαζόμενη Σπίνα Λόγκα ή κατά το ελληνικότερον Σπιναλόγκα. Μια μεγάλη συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν στο έργο θα βρεθούν επί σκηνής.

Στη Συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε με ένα τετράλεπτο απόσπασμα από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραβρέθηκαν και μίλησαν:

Η Μαρία Βλαζάκη - Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αντώνης Ζερβός - Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Νίκος Ξυδάκης – Συνθέτης, ο Διονύσης Καψάλης – Ποιητής, ο Πάνος Καρκανεβάτος – Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, ο Αναστάσιος Συμεωνίδης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ και ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Μαέστρος της Ορχήστρας, ενώ το συντονισμό της συνέντευξης είχε αναλάβει ο Χάρης Αλεξάκης – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγ. Νικολάου

36002982 2227294300619679 1157726812801859584 n

Στα βασικότερα σημεία των ομιλιών αυτών, από την πλευρά του Υπουργείου και της Αυτοδιοίκησης τονίστηκε η σπουδαιότητα του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη υποψηφιότητα που θα ανταγωνιστεί επίσης σημαντικά παγκόσμια μνημεία. Η Σπιναλόγκα, συνώνυμη πια του εγκλεισμού και της απομόνωσης, σύμβολο-μνημείο του ανθρώπινου πόνου, αλλά και ένα "brand name" πλέον για την Ελλάδα με τεράστια επισκεψιμότητα που δεν οφείλεται στο γνωστό σίριαλ αλλά προϋπήρχε.

Η καλλιτεχνική πλευρά, δια του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, αναφέρθηκε πρώτιστα στην ανεξαρτησία που της παρείχε ο Δήμος Αγίου Νικολάου όταν κλήθηκε να δημιουργήσει το έργο αυτό. Οι δημιουργοί, Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Δημήτρης Καψάλης, εξήγησαν πως οδηγήθηκαν στο έργο αυτό, ξεκινώντας από τους συμβολισμούς του νησιού και του λεπροκομείου (1903-1957), το έργο - αυτοβιογραφία του έγκλειστου Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, την κρητική λογοτεχνία που είχε δώσει έργα έρωτος αλλά και μετάβασης στον "Άδη". Κι αυτό, μέσα από μια αντιστροφή του έργου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, όπως είπε, αλλά και την ελληνική -μεταφορικά- απόδοση της "Κόλασης" του Δάντη, μέσω του έργου "Απόκοπος" του Μπεργαδή.

Πραγματικά αφηγηματικός προκύπτει να είναι ο καμβάς του Δημήτρη Καψάλη, τόσο, που ο Πάνος Καρκανεβάτος υποσχέθηκε να "μιλήσουν οι εικόνες" στο δικό του μέρος, στο ντοκιμαντέρ που δημιουργεί.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι κ.κ. Συμεωνίδης (των Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ) και Γιώργος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ορχήστρας), θεωρούν ότι έχουν να διαχειριστούν ένα ύψιστο έργο, μια πολύ δύσκολη παραγωγή, αλλά κι ένα σύμβολο ναθρώπινου πόνου από τη μια και ελπίδας από την άλλη, αφού αυτό άλλωστε στο σύνολό της ήταν η Σπιναλόγκα. Κι ας ήξερε όποιος πήγαινε εκεί έγκλειστος ότι ουσιαστικά τερματιζόταν και η ζωή του.

Λεπτομέρειες, που η σημαντική καταξιωμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, συμμετέχουσα στο έργο, χαρακτήρισε ανατριχιαστικές και ευχαρίστησε άπαντες για την επιλογή της αυτή. Το ίδιο και ο έτερος καλλιτέχνης, Θοδωρής Βουτσικάκης, που ονόμασε ευλογία τη δυνατότητα να γίνονται τέτοιες παραγωγές.

Έλειπε ο τρίτος και πολύ σημαντικός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αφήγησης του "Απόκοπου", αλλά βεβαίως πόση βαρύτητα έχει η παρουσία ενός τόσο εμβληματικού Κρητικού καλλιτέχνη σε ένα τέτοιο έργο.

Το έργο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην UNESCO τον Ιανουάριο του 2019, αλλά υπενθυμίζουμε την 18η Ιουλίου 2018 όπου θα παρουσιαστεί γαι το ελληνικό κοινό στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Για τον LAVITA RADIO (www.lavitaradio.gr)

Κώστας Προβατάς

 

 

Read more...

ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΜΟΥ ΣΤΙΧΑΚΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΒΕΛ Πυρήνας Τέχνης, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 & 22/6/2018

Ο Θοδωρής Κοτονιάς βρέθηκε στα βόρεια, στη φιλόξενη σκηνή της ΒΑΒΕΛ,όπως είχε προαναγγείλει, την Παρασκευή 15/6 με τα ''Στοιχειωμένα μου στιχάκια''!

Δεν το σκέφτηκα καθόλου, δροσερό βραδάκι αυτό της Παρασκευής, σε πολύ λίγο κάλυψα τη διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας 87, στο Μαρούσι όπου βρίσκεται η ΒΑΒΕΛ.

Έφτασα εγκαίρως, η παρέα ετοιμαζόταν να ανέβει στο πάλκο, ο Θοδωρής, η Σουσάνα Τρυφιάτη μαζί του ερμηνευτικά, ο Νίκος Γεωργουσάκης στην κιθάρα και ο Ιάσονας Κτενάς στο βιολίκαι στο μπάσο ο Κώστας Μαυριδάκης. Ο χώρος, ο γνωστός χώρος τέχνης, διακοσμημένος με "λογοτεχνικό" και πάντως πολιτιστικό γούστο, με σχεδόν γεμάτα καθίσματα, τραπεζάκια, καναπέδες και βεβαίως καθίσματα στο bar.

35629271 2209299889096632 2371158659943104512 n

Ο Θοδωρής, με το άνετο επικοινωνιακό του στιλ με τον κόσμο, μας είπε τι θα ακούγαμε τις επόμενες ώρες, μια μουσική αναδρομή στο έργο του από την αρχή, από την "Άνοιξη" όπως είπε, μέχρι και τα φοβερά και τρομερά "Κλειδιά". Τραγούδια από το παρελθόν λοιπόν και καινούρια αγαπημένα.

Οι μελωδίες γέμισαν το χώρο και μετά από λίγο έπεφταν και οι πρώτες σταγόνες βροχής, κάνοντας το χώρο μαγευτικό και από αρώματα πλέον. Φυσικά, οι τζαμαρίες ήταν ανοιχτές, οπότε η μυρωδιά της βροχής ήρθε να πλαισιώσει κιθάρες και βιολιά, παίρνοντας τα "Κλειδιά" της όμορφης αυτής νύχτας του Ιουνίου. Η διάθεση έγινε μεγαλύτερη μάλλον από το γεγονός, μπήκε στο πλάνο του προγράμματος κάποιες φορές, όταν οι μελωδίες ήταν σε χαμηλούς τόνους και άφηναν έτσι τον ήχο από τις σταγόνες να συμμετέχουν σε ένα ιδανικά σκηνοθετημένο περιβάλλον. Τα τραγούδια του Θοδωρή Κοτονιά, τα οποία τα παρουσίαζε ένα ένα, εξηγώντας μικρές ιστορίες που τα δημιούργησαν -όταν υπήρχαν τέτοιες-, προτρέποντας παρευρισκόμενους καλλιτέχνες να τραγουδήσουν μαζί του, δίνοντας ρυθμό στην ορχήστρα, τη φοβερή ορχήστρα που ήταν ένα σώμα, μια ψυχή. 

Ο Νίκος Γεωργουσάκης μας επιφύλασσε μια έκπληξη, ένα δικό του τραγούδι ακυκλοφόρητο, με πρόβλεψη κυκλοφορίας τον Σεπτέμβριο 2018. Ήταν πραγματικά ένα καταπληκτικό άκουσμα, για το οποίο θα μιλήσουμε όταν το έχουμε στα χέρια μας, πάντως είναι σίγουρο ότι θα ακουστεί πολύ! Η παράσταση ήταν δύο τμημάτων, στο δεύτερο δόθηκε η ευκαιρία και στον κόσμο να χορέψει, παραδοσιακά και νησιώτικα, κρητικά και το έκανα όλοι με πολύ πολύ χαρά!

Φτάνοντας προς το τέλος άρχισαν οι παραγγελιές κι αφού φυσικά τα "Κλειδιά" άπλωσαν το χωρόχρωμά τους στην ατμόσφαιρα, σε αυτήν την ατμόσφαιρα που ήταν εξαιρετικά φιλική και όμορφη. Κάπου ακούστηκε μια φωνή από το βάθος του bar: "Το μπαλόνι δεν θα το ακούσουμε"; Ο Θοδωρής έψαχνε να βρει από που έσκασε η παραγγελιά. Ο μπάρμαν ήταν σκυμμένος βλέπετε αλλά απλά φώναξε!

Το "Μπαλόνι" λοιπόν έκλεισε μια υπέροχη βραδιά, όπου τα "Κλειδιά", η "Άνοιξη", το "Μπαλόνι", ο "Θιος", το πρόσφατο "Τάμα" με συνεργασία Κοτονιά και Καίτης Κουλιά και πολλά πολλά άλλα, ήταν οι πρωταγωνιστές μιας υπέροχης βραδιάς.
Το ''μουσικό σπίτι'' της ''Βαβέλ'' θα τον φιλοξενήσει και την ερχόμενη Παρασκευή 22/6 και μαζί του αυτή τη φορά θα είναι η Δημητρα Μπουλούζου, αλλά και οι γνωστοί μουσικοί που τον συντρόφευσαν αυτήν την πρώτη φορά.

BABEL Πυρήνας Τέχνης
Βασ. Σοφίας 87, Μαρούσι
Τηλ κρατήσεων 215 5252982

Για τον LAVITARADIO (www.lavitaradio.gr)

Κώστας Προβατάς

Read more...

Είμαι σίγουρος,πως κάπου εκεί, είδα τα γυαλιά και την πένα του ποιητή...

Φτάνοντας στο όμορφο κτίριο του Public Συντάγματος,ήμουν σίγουρος,πως,ότι θα διαδραματιζόταν αυτό το μεσημέρι της δεύτερης μέρας του Ιουνίου,θα διαδραματιζόταν στον τελευταίο όροφο,στον χώρο των εκδηλώσεωντου κτιρίου. Δεν είχα προσέξει,είναι η αλήθεια,την πρόσκληση. Αυτό,που με ένοιαζε περισσότερο ήταν να δώ από κοντα να ερμηνεύονται ζωντανά,αποσπάσματα από το "Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω",του Στέφανου Κορκολή,μια δουλειά βασισμένη σε ποίηση του μεγάλου μας Αλεξανδρινού ποιητή Κων/νου Καβάφη,με ερμηνεύτρια την Σοφία Μανουσάκη.

74dac19e 183f 4321 8b2f d4315bcd2af7 10

Ενοιωσα έκπληξη,είναι η αλήθεια,όταν πληροφορήθηκα πως η παρουσίαση της νέας δουλειάς του συνθέτη θα γινόταν στον 3ο όροφο,στον χώρο των βιβλίων...

"Μα που θα χωρέσει ο κόσμος?" σκέφτηκα.

Δεν χρειάστηκαν πολλά λεπτά της ώρας για να λυθούν οι απορίες μου και να δικαιωθεί η επιλογή του χώρου απο τους διοργανωτές....

Ενα πιάνο,ένα σαξόφωνο,μια κιθάρα κι ένα μικρόφωνο ,ανάμεσα σε εκατοντάδες βιβλία...Μαγική συνύπαρξη!

34306522 10214723314731953 5785658214313885696 n

Ηταν τόση η επιθυμία μου να βρεθώ στην εκδήλωση αυτή...

Οι λόγοι,αρκετοί...

Πρώτα απ'όλα,λατρεύω τις μουσικές του Στέφανου Κορκολή,όλα τα χρόνια,που συνθέτει...Δεν έτυχε ποτέ να  δω τον Συνθέτη να παίζει ζωντανά στο πιάνο του...Εκεί καταλαβαίνεις πολλά.Σε παίρνει από το χεράκι ο συνθέτης - πιανίστας και σε οδηγεί σε μέρη μαγικά...κάνεις μαζί του μια μαγική βόλτα,καθώς τα δάχτυλά του,χαϊδεύουν τα πλήκτρα.

Επειτα,ήθελα να βεβαιωθώ για κάτι...ότι αυτό το μικρό κορίτσι,που πριν λίγες μέρες φιλοξένησα,μαζί με τον συνθέτη στο studio του La Vita Radio,η Σοφία Μανουσάκη,έχει,όντως,αυτήν την φωνάρα,που αναδύεται απο την ηχογράφηση του CD.

Μετά,ήθελα να διαπιστώσω αν τελικά ο Καβάφης,μπορεί να μελοποιηθεί ή όχι.Πολλά έχουν ειπωθεί γύρω απ'αυτό....

Γρήγορα,πολύ γρήγορα,ο διαθέσιμος χώρος για την εκδήλωση γέμισε...Οι όρθιοι πολλοί...Ολοι ανέμεναν, υπομονετικά,να ξεκινήσει η παρουσίαση.. 

Κι όντως,χωρίς καμία καθυστέρηση,και αφού προλόγισε ο Στέφανος Κορκολής,υπέροχες μουσικές άρχισαν να διασκορπίζονται στον χώρο...

34069135 10214723286451246 8161373512435499008 n

Με επιλογές από το Ορχηστρικό CD της έκδοσης,αλλά και με επιλεγμένα τραγούδια,ερμηνευμένα από την Σοφία Μανουσάκη,η ώρα κύλησε τάχιστα...

Λίγες φωτογραφίες στην αρχή,για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και αμέσως πίσω στη θέση μου,για να απολαύσω...

Και τι τύχη...βρήκα μια θέση πίσω...χωρίς καμία οπτική επαφή με τους μουσικούς. 

Για ποιά τύχη σας μιλάω? Εζησα την πανδαισία των ήχων των μοναδικών συνθέσεων του Στέφανου και των εκπληκτικών ερμηνειών της Σοφίας...δεν τους έβλεπα καθόλυ...Μόνο άκουγα.....

Υπέροχοι!!

Και ως δια μαγείας,όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους ήθελα τόσο πολύ να βρεθω στην εκδήλωση,βρήκαν τις απαντήσεις τους....

Ναι, η εμπειρία να ακούς ζωντανά τον Κορκολή να παίζει στο πιάνο του,παραμένει,διαχρονικά,εμπειρία μοναδική...

34162059 10214723279411070 4705245301080850432 n

Ναι,η Σοφία Μανουσάκη απογείωσε ,ζωντανά τις συνθέσεις του Στέφανου Κορκολή ,με τις ερμηνείες της....Τί φωνή!!! Πόσο σπουδαία ερμηνεύτρια!!!

34266645 10214723241170114 2091194760101363712 n

Και τέλος,ναι ,ο Καβάφης,μπορεί να μελοποιηθεί.Κι όχι μόνον....Μπορεί και να τραγουδηθεί...."Επέστρεφε"..."Ο Γέρος"....Δεν εξηγείται αλλιώς,αφού ο κόσμος σιγοτραγουδούσε μαζί με την Σοφία. Δεν τα άκουγε για πρώτη φορά....τα ήξερε,τα είχε ξανακούσει,τα είχε τραγουδήσει ,τα είχε αγαπήσει....

Εξαιρετική η εκδήλωση...

34122442 10214723232449896 3807320042106781696 n

Οπως ,μου είχε πει ο Στέφανος Κορκολής στην συνέντευξη του,και το επανέλαβε και στην εκδήλωση,ο Καβάφης,πεθαίνοντας,πήγε σε ένα άλλο Σύμπαν...Δεν είναι δυνατόν να χάθηκε...

Σ'αυτόν τον μαγικό χώρο του Βιβλιοπωλείου του Public Συντάγματος (άλλωστε,όπου στιβάζονται βιβλία,μόνο μαγικά πράγματα μπορεί να γίνουν),είναι βέβαιο ,πως το μεσημέρι του Σαββάτου,τα Σύμπαντα πλησίασαν...

Είμαι σίγουρος,πως κάπου εκεί είδα τα γυαλιά και την πένα του ποιητή....

34394212 1916752595041428 4659244367389655040 n

Είμαι σίγουρος ,πως κι ο ίδιος απολάμβανε....

Εξαιρετικά χαρούμενος ,που έζησα την εκδήλωση και υπερήφανος,που εκτός από το ότι φιλοξένησα στο studio του La Vita Radio τον Στέφανο Κορκολή και την Σοφία Μανουσάκη,χαίρω,πλέον της φιλίας κι εκτίμησης αυτών των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών.

34500171 1916753371708017 218329469876699136 n

"Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω"

Για τον La Vita Radio

Γιάννης Ταμπάκης

 

 

 

Read more...

H "σιωπηλή" τέχνη της ζωγραφικής στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο δρόμος μου μ' έβγαλε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των τελειοφοίτων της Vellios School of Art!

33356337 10216581491066717 4192573192604221440 n

 

Ανθρωποκεντρικές κυρίως οι αναπαραστάσεις, όπως μας είπε και ο καθηγητής Αχιλλέας Πιστόνης! Ένα ωραίο ταξίδι στο συναίσθημα, μέσα από μια βουβή τέχνη που αξίζει να παρακολουθήσετε γιατί φωνάζει δυνατά, ταλέντο και δουλειά!

33329542 10216581489706683 1129096483497312256 n

Οι 8 ταλαντούχοι δημιουργοί είναι: Καμμένου Ιφιγένεια, Κονταράτου Αθανασία, Κοντογεώργου Χριστίνα, Λόνγκλι Χριστίνα, Μανωλοπούλου Ελένη, Νικολαΐδου Χρυσαυγή , Ποταμίτης Ανδρέας .Χατζηνικόλα-Λουκά Ανθούλα .

33383170 10216581489546679 8215057562798653440 n

Τα παιδιά θα είναι εκεί μέχρι τις 31/5/2018 και ώρες 18:00-23:00

Για τον lavitaradio.gr

Καλλέργης Δημήτρης

Read more...

"La Vita é Trella"

"Πολύ όμορφα εχθές! Σας ευχαριστώ από ψυχής! Και για όσους δεν τα καταφέρατε να έρθετε, πάρα πολύ σύντομα η παράσταση La Vita è Trella θα επαναληφθεί εδώ στην Αθήνα πριν ξεκινήσει τα καλοκαιρινά της δρομολόγια εκτός".

Όμορφα λοιπόν, αυτό περίμενα να σιγουρέψω. Ότι το "La Vita é Trella" - Ο γητευτής των barαλόγων δεν είναι μια κι έξω, θα παίξει κι άλλο, θα παίξει κι αλλού.

Τώρα ξέρω τι θα γράψω για ρεπορτάζ, θα γράψω λίγα για να μην τα ξέρετε όλα και να πάτε να το δείτε, να το χαρείτε.

33540739 10214658482751194 3461074922757947392 n

Διότι καλοί μου φίλοι, "Είναι κάποιες φορές που χρειάζεται να πάρεις τα πράγματα απλά, θετικά και από την χιουμοριστική τους πλευρά. Όχι όμως επιδερμικά". Κάτι τέτοιο φαίνεται να μας λέει ο Δημήτρης Λιόλιος στην καινούργια του μουσική παράσταση, που ξεκίνησε το ταξίδι της την Παρασκευή 18 Μαίου από την μουσική σκηνή Μεθοδία - Black Box στον Κεραμεικό.

Πρωτότυπες διασκευές,επιλεγμένα τραγούδια από την δισκογραφία του, δυνατά beats,μελωδικά blues,funκ και μπαλάντες με ελληνικά και ξένα τραγούδια πέρα από μουσικές ταμπέλες και ρεύματα κάτω από την ενορχήστρωση και ιδιαίτερη ερμηνεία του Δημήτρη Λιόλιου. Αναπάντεχα σκετς, γρήγορες ατάκες, μια 9μελής ορχήστρα, οι TAHAME ALATAHALASAME, οι Ζαννέτα Καλοσκάμη και Μαρία Παπάζογλου στα φωνητικά και το τραγούδι, καθώς και δύο "δυνατοί" καλεσμένοι όπως ο Γιώργος Χατζής (Άγαμοι Θύται) και ο Μιχάλης Παούρης που δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις, όλα και όλοι μαζί συνθέτουν αυτήν τη μοναδική μουσική - και όχι μόνο - ατμόσφαιρα.Σε μια εποχή που τα παράλογα έγιναν πιά η καθημερινότητά μας, η ζωή θα μας δείξει τι είναι λογικό και τι τρελό στο τέλος.

33501353 10214658485311258 7007703399323926528 n

Μαζί ήταν και οι μουσικοί: Drums: Στέλιος Παύλου, Μπάσο: Παντελής Βασιλείου, Ηλ.κιθάρα: Αντώνης Βογιατζόγλου, Keyboards:Rhodell Fields, Τρομπέτα: Διονύσης Κοκόλης, Σαξόφωνο: Νίκος Κουλούρης, Τρομπόνι: Άγγελος Τζαμαρίας.

Κι αφού όλα τα παραπάνω ήταν μέρος και των προ-λεχθέντων της παράστασης, ως μετά Χριστόν προφήτης μπορώ να πω το εξής: Dream On My friend, ονειρεύομαι που λέει και ο μέγας Tyler κι όπως το έχεις ονειρευτεί εσύ αυτό το τραγούδι-ύμνος που μας έδωσες διασκευασμένο Mr Liolios.Σε ένα πολύ όμορφο χώρο, το Black Box Μεθοδία του Κεραμεικού, η παράσταση είχε νεύρο, είχε πρόζα όση χρειαζόταν, είχε ατάκες και σκετσάκια, όσο πέρναγε η ώρα το τραγούδι έγραφε βέβαια περισσότερο στη σκηνή. Και όχι μόνο, υπολογίστε τη συμμετοχή του κόσμου και κάτω από αυτήν. Με ζήτω, μπράβο, όλε και πολλές φωτογραφίες.

Εντυπωσιάστηκα ομολογουμένως από το στήσιμο μιας τόσο μεγάλης ορχήστρας και των υπολοίπων, διότι η σκηνή ήταν λες και τους έραψες να χωράνε εκεί, τόσοι όσοι που λέμε. Γαι τον θεατή, δεξιά του πάλκου τα πνευστά στη σειρά, μέση ο τραγουδιστής, πιο πίσω αριστερά τα φωνητικά και πιο πίσω σε παράταξη κρουστά και έγχορδα. Τα πνευστά είχαν ρόλο αρκετό στην όλη παράσταση, δημιουργώντας πότε πότε εικόνα jazz σε εποχή άντε 60s, ενώ και η συμμετοχή των κρουστών -κυρίως στις ροκ εκτελέσεις- ήταν αρμονική και απαραίτητη, εξάλλου this is rock! Κιθάρα και μπάσο πάντοτε παρόντα θα έλεγα, όπως και ο Λιόλιος που συμμετείχε ως ισότιμο μέλος της ορχήστρας, πέραν του τραγουδιού.

Στα φωνητικά, τα κορίτσια της παρέας, εξαιρετικές παρουσίες, η Ζαννέτα Καλοσκάμη που σαν καθηγήτρια φωνητικής απλά μας το... έδειξε, είτε τραγουδώντας η ίδια, είτε ακόμα συνοδεύοντας σε δεύτερες τον Δημήτρη. Εκτιμώ, ότι οι συγκεκριμένες "δεύτερες" αξίζουν πολλά μα πάρα πολλά συγχαρητήρια. Η Μαρία Παπάζογλου, "πουλέν" του Δημήτρη, μας έδειξε πλούσιο διπλό ταλέντο, είτε στην υποκριτική ή στο τραγούδι, ενώ συνόδευσε επίσης τον Δημήτρη σε τραγούδια. Εξαιρετική και αξιοπρεπέστατη παρουσία. Οι δύο κοπέλες άνοιξαν την παράσταση με σκετς, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τη βραδιά και το τι μέλλει γενέσθαι.

33466823 10214658481831171 8098612559793356800 n

 

Και μετά άρχισε το πάρτι...Ο Δημήτρης Λιόλιος πάντρεψε μουσικές του εδώ, του σήμερα, του χθες και του από αλλού, του rock, του blues. Όταν βρήκε συμπαραστάτη τον Μιχάλη Παούρη τα παιδιά ξέφυγαν... από Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Κορακάκη κλπ. Ο Μιχάλης, σολίστας στο μπουζούκι κι από τους σπουδαίους κιθαρίστες του τόπου μας, με εκπληκτικές συνεργασίες στο παλμαρέ του στο διεθνή χώρο. Σολίστας που ίσως ο Θεός θα έπρεπε να δώσει κάνα δυο δάχτυλα ακόμα, θα ήταν ικανός να παίζει δυο τρία όργανα μαζί. Την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, ανεβαίνει ανάρτηση για τη βράβευσή του στο Salzburg, όπου θα πάρει το 1ο βραβείο για σύνθεση κλασικής μουσικής, παίζοντας με το μπουζούκι του. Μόνο και μόνο αυτό αρκεί να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Λιόλιο για την ευκαιρία που μας έδωσε να τον έχουμε ανάμεσά μας το βράδυ της 18ης Μαίου στο Black Box.

 Οποία αντίστοιχη χαρά, να έχουμε ανάμεσά μας τον Γιώργο Χατζή από τους "Άγαμοι Θύτες", που πρόσφατα επίσης ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο θεατρικό "Παράξενο ζευγάρι" του Νιλ Σάιμον, με Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Γιάννη Ζουγανέλη. Η παρουσία του εκεί φοβερή, με t-shirt με το logo «God saves the Queen» των Sex Pistols και μπαντάνα κόκκινη στο κεφάλι. Στο "Lavita e trella" όμως, ως Ιταλός μαφιόζος, έδωσε τα ρέστα του! Δε φτάνει όσα μας έβαζε να λέμε, δε φτάνει όσα τραγουδήσαμε, σκάσαμε και στα γέλια με το σκετς "υπνωτισμού". Να σαι καλά Γιώργο Χατζή, πηγαίος και ταλαντούχος, να σαι καλά Δημήτρη Λιόλιο που μας τον είχες εκεί, κοντά μας!

Οι TAHAME ALATAHALASAME, όπως προέκυψαν, ήταν πάντα εκεί. Ορχήστρα με τα όλα της, λέω και πάλι, μου άρεσαν σαν παρουσία και στήσιμο πολύ τα πνευστά, σε μπροστινή ουσιαστικά σειρά και παράταξη.

Πολλά συγχαρητήρια και στο Black Box για όλο το σέρβις που ήταν άψογο και γρήγορο!

Παίρνοντας μόνο δυο λέξεις από ένα σκετς της παράστασης, γιατί θα με κόψει αλλιώς η λογοκρισία, ήπιαμε μια γερή δόση δροσερού φυσικού χυμού γέλιου, μουσικής, νοσταλγίας, συναισθήματος, χαλάρωσης.

Και βεβαίως μην τάξεις στο παιδί γλυκό, διότι η υπόσχεση είναι ότι το "Lavita e trela", πέρα από τον κύλο παρουσιάσεων που θα κάνει, δεν τελειώνει εδώ! Θα παρακαλέσω το Δημήτρη Λιόλιο να πάμε σε Volume 2, βάζοντας μέσα κι άλλους μουσικούς όρους, γιατί όπως του είπα αποχαιρετώντας τον το βράδυ, "Ο Λιόλιος είναι πονηρός..."

Για τον www.lavitaradio.gr

 Κώστας Προβατάς

Read more...

"Ολα μας τα πλούτη,η αγάπη ετούτη..." - Οταν ο Νίκος Καρακαλπάκης ερμήνευσε Γιώργο Χατζηνάσιο,στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Φτάνοντας στην Πλατεία Καρύτση ,και κάνοντας τα πρώτα βήματα στο ιστορικό κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός,(για πρώτη φορά,ομολογώ),ήμουν ήδη πεπισμένος πώς θα επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδυά.

Σε μια δύσκολη,για το κέντρο της Πρωτεύουσας,βραδυά,η αίθουσα Κωστής Παλαμάς,του Φιλολογικού Συλλόγου,γέμισε ασφυκτικά,από κόσμο ,που αδημονούσε...έτσι φαινόταν στα μάτια.... αδημονούσε,λοιπόν να ταξιδέψει στον κόσμο του καλού Ελληνικού Τραγουδιού,με βάρκα τα τραγούδια του μεγάλου Γιώργου Χατζηνάσιου,και στο πηδάλιο τον σπουδαίο ερμηνευτή Νίκο Καρακαλπάκη και τον σολίστα του πιάνου Γιώργου Τσοκάνη,δυο νέους καλλιτέχνες ,που τιμούν με το ταλέντο τους την σύγχρονη Ελληνική μουσική σκηνή.

Το περιβάλλον της αίθουσας Κωστής Παλαμάς,επιβλητικό....πολύ γρήγορα πήραμε όλοι τις θέσεις μας,και να...κι ο μαέστρος...ο Γιώργος Χατζηνάσιος παίρνει κι εκείνος την θέση του,αφού αντάλλαξε καλησπέρες και χαμόγελα αγάπης με τους παρεβρισκόμενους.

Και το ταξίδι ξεκίνησε...

"Εφ'όλης της ύλης",ονόμασε την βραδυά ο Νίκος Καρακαλπάκης και κάπως έτσι ήταν...Και λέω ,"κάπως έτσι",γιατι πώς ,με ποιόν τρόπο,πόσες ώρες θα χρειάζονταν για ένα αφιέρωμα εφ'όλης της ύλης σε έναν πολύ μεγάλο συνθέτη,που χιλιοτραγουδήθηκε,που έχει βρει από πολλά χρόνια την θέση του στη καρδιά του κοινού;

33035296 1900154536701234 1990846877909647360 n

Κι όμως,ο Νίκος Καρακαλπάκης κι ο Γιώργος Τσοκάνης ,έφτιαξαν ένα πολύ σφιχτοδεμένο πρόγραμμα,κάνοντας τις επιλογές τους μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο τραγουδιών,που ερμηνεύτηκαν από σπουδαίους κι αγαπημένους Ελληνες ερμηνευτές....

Τραγούδια,που ερμήνευσαν η Δήμητρα Γαλάνη,η Νάνα Μούσχουρη,ο Γιάννης Πάριος,ο Μανώλης Μητσιάς,ο Σταμάτης Κόκκοτας,η Τάνια Τσανακλίδου,η Αλέξια,ο Γιάννης Κούτρας και πόσοι και ΄ποσοι άλλοι...

"Πόσο σ'αγαπώ","Ποιός να συγκριθεί μαζί σου","Ολα μας τα πλούτη","Καλύτερα μαζί σου και ζητιάνος","Η 11η εντολή","Σ'όποιον αρέσουμε","Μάθημα Σολφέζ" και πολλά πολλά ακόμα....

Ο Νίκος Καρακαλπάκης δίνει το 100% του...μοιάζει να απογειώνεται....ο Γιώργος Τσοκάνης παίζει παθιασμένα,μπρόστά σε έναν πολύ σπουδαίο πιανίστα...μπροστά στον μαέστρο ,τον Γιώργο Χατζηνάσιο...μπροστά στο ίνδαλμά του...

33060222 1900154743367880 8746200354225389568 n

Ο κος Γιώργος Χατζηνάσιος,σιγοτραγουδά....χειροκροτεί...συγκινείται....

Το κοινό ενώνει τη φωνή του με τον ερμηνευτή....σχεδόν σε όλα τα τραγούδια.Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς,άλλωστε? Θες η παρουσία του συνθέτη...θές οι εξαιρετικές ερμηνείες του Νίκου,ανοίξαν τη πόρτα στη ψυχή μας και τραγουδούσαμε...ασταμάτητα...όλοι.

Συγκλονιστική η ερμηνεία,από τον Καρακαλπάκη, του "Μονογράμματος" του Οδυσσέα Ελύτη,έτσι,όπως το μελοποίησε ο Συνθέτης.

Στο ακροατήριο ,πολλοί άνθρωποι της μουσικής...η σπουδαία ερμηνεύτρια,κα Πένυ Ξενάκη,η συνθέτις Αρετή Κοκκίνου,ο συνθέτης Γιώργος Καγιαλίκος,ο ερμηνευτής Γιάννης Λεκόπουλος,η Μίνα Μαύρου από το mousikogramma.gr κ.α.

Στο μικρόφωνο και η μοναδική...η γλυκύτατη Πένυ Ξενάκη,για πολλά χρόνια συνεργάτης κι ερμηνεύτρια του Γιώργου Χατζηνάσιου.Μας συγκλονίζει.

32949503 1900152526701435 1349784594794151936 n

Ο Νίκος καλεί δίπλα του τον Στρατο Νικολοπουλο, εναν χομπίστα πιανίστα κι ερμηνευτή από την Καλαμάτα κι ερμηνεύουν μαζί Χατζηνάσιο...

33045758 1900153246701363 4327426687433179136 n

Η βραδυά φτάνει στο τέλος της....ο Νίκος Καρακαλπάκης,καλεί τον μαέστρο στο πιάνο....Από το βάθος ακούγεται από το κοινό ρυθμικά το όνομα του Συνθέτη...."Χατζηνάσιος-Χατζηνάσιος"

32929187 1900153686701319 327607207552090112 n

Ο Μαέστρος κάθεται και παίζει στο πιάνο ,απόσπασμα από την Οπερα "ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ",που ο ίδιος έχει συνθέσει...

32907945 1900153983367956 306925539862511616 n

Το πιάνο δείχνει να δονείται....το ίδιο και όλη η αίθουσα....το ίδιο και οι ψυχές μας....

Το κοινό ,όρθιο,χειροκροτεί ασταμάτητα...Ο συνθέτης βαθιά συγκινημένος ευχαριστεί....

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά,νοιώθω τυχερός και πανευτυχής...για πολλούς λόγους.

Ευχαριστούμε Νίκο Καρακαλπάκη και Γιώργο Τσοκάνη,για το μοναδικό και υπέροχο της βραδυάς ,που ετοιμάσατε για μάς...

"Ολα μας τα πλούτη,η αγάπη ετούτη ",αγαπημένε μας Γιώργο Χατζηνάσιε...Σ'ευχαριστούμε!!!!

Για τον La Vita Radio

Γιάννης Ταμπάκης

Read more...

Ο «ΘΕΑΤΗΣ» ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ

Κυριακή βραδάκι έφτασε, 13 του Μάη, ο «Σταυρός του Νότου» θα φιλοξενούσε τον φίλο και τραγουδοποιό Λευτέρη Μέρο, στην παρουσίαση του νέου άλμπουμ του «Θεατής», παραγωγής του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ.

Από το σταθμό μου γκρίνιαξαν, ακόμα δεν έχεις γράψει το άρθρο, πότε θα το ανεβάσουμε και άλλα συναφή που άλλοτε έχουν δίκιο (είχαν χρονικά), άλλοτε δεν έχουν (πάλι είχαν χρονικά). Κι όμως, η καθυστέρηση οφείλεται πάντα σε μια λεπτομέρεια (κάτι σαν την εγκυμοσύνη ένα πράγμα).

Η λεπτομέρεια εδώ ήταν η όλη σκηνή που ζήσαμε το βράδυ αυτό, διότι μπορούσες να δεις πολύ κόσμο, σημάδι αναγνώρισης της δουλειάς αυτής, πολλούς καλλιτέχνες συμμετέχοντες και μη, σημάδι συναδελφικότητας και καλών σχέσεων. Μπορούσες να ακούσεις από τα παλιά αρκετά επίσης τραγούδια, από όλους όσοι ανέβηκαν στο πάλκο. Η πιο νέα αοιδός επί σκηνής, νομίζω στην ηλικία των 7 η Ηλέκτρα, κατέπληξε.

Πολλά λοιπόν τα μηνύματα, δεν τα ξεπερνάς έτσι, στο κάτω κάτω ας το θυμηθούμε αυτό που ζήσαμε 2-3 μέρες αργότερα.

32489177 10214589211419454 373386877413097472 n

Ο Λευτέρης αεικίνητος πάνω και κάτω από την σκηνή, να καλεί τους φίλους του προσκεκλημένους καλλιτέχνες, να τραγουδάει μόνος και μαζί τους, να ευχαριστεί την ορχήστρα (πάνω από δυο φορές τους ανέφερε) η οποία αποτελούνταν από τους:Νίκος Παπαδόπουλος – κιθάρες, Θάνος Κολοκυθάς – μπάσο, Χρήστος Τόλης – πλήκτρα, Θανάσης Αρχανιώτης – τύμπανα, Αγγέλικα Παπανικολάου – ακορντεόν, ενώ φιλική συμμετοχή είχε ο Χρήστος Σκόνδρας – τρίχορδο μπουζούκι, στο τραγούδι του «Ρολογά», κομμένο και ραμμένο για τη φωνή και το στιλ του Ορφέα Περίδη, με κακουργηματικό-αριστουργηματικό τρόπο!

Το πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει ο Λευτέρης Μέρος για τη βραδιά αυτή, είχε να κάνει με τραγούδια του νέου άλμπουμ (και τις ιστορίες που είχαν κάποια τραγούδια πίσω τους), παλιότερα τραγούδια δικά του αλλά και παλιότερα τραγούδια των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σαν guests. Και δεν ήταν και λίγοι. Ορφέας Περίδης, Βιολέτα Ίκαρη, Ευτυχία Μητρίτσα, Θοδωρής Κοτονιάς, αλλά και η μικρή Ηλέκτρα όπως είπαμε. 

32482833 10214589208059370 1653144289598767104 n

Η γεύση της βραδιάς ονομάζεται και αποθεωτική. Για το άλμπουμ σε παλιότερο άρθρο του LAVITA RADIO και του υπογράφοντος, έχει τονιστεί η εκπληκτική αρτιότητά του, οι πολλοί μουσικοί του δρόμοι, οι ιστορίες μέσα από τα τραγούδια, οι καλλιτέχνες (εκτός των παραπάνω συμμετέχουν Πασχαλίδης και Ψαραντώνης), η καθ’ όλα υπέροχη παραγωγή από τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ του Άγγελου Σφακιανάκη. Ο οποίος, καθήμενος στην είσοδο / έξοδο σχεδόν, μίλαγε με όλον τον κόσμο και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με το αποτέλεσμα και αυτής της παρουσίασης. Και ο οποίος και εδώ δεν έκανε λάθος, αντίθετα έκανε διάνα, πρόκειται για έναν από τους καλύτερους δίσκους των τελευταίων ετών γενικώς.

Ο κόσμος διασκέδασε, τραγούδησε, πολλές φωτογραφίες βγήκαν για να θυμίζουν τα πολλά «ενσταντανέ». Ο κόσμος ζήτησε κι άλλο, κι άλλο κατά την προσφιλή συνήθεια, όμως η βραδιά είχε ιδιαίτερες στιγμές και πιο σημαντικές αναφέρω το πολύ όμορφο «Τελευταίο ταξίδι», σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη που έχει μελοποιήσει ο Λευτέρης, με τη συνοδεία του Χρήστου Τόλη στα πλήκτρα και τα φώτα να χαμηλώνουν. Το τραγούδι με την μικρή Ηλέκτρα, το «Κόκκινο βαρκάκι», υπέροχα μελωδικό και αισιόδοξο, με ένα κοριτσάκι να μας ανατριχιάζει όλους και να παίρνει αναφανδόν όλο το χειροκρότημα.

32402315 10214589188378878 7852914931241320448 n

 

Αλλά και οι θύμησες που ζωντάνεψαν από Περίδη (Γιατί πολύ σ’ αγάπησα), από Μητρίτσα (Χίλιες φορές), από ‘Ικαρη (Έλα και ράγισε τον κόσμο μου) και Θοδωρή Κοτονιά.

32481793 10214589178778638 4566485627985461248 n

Όμορφο βράδυ, όμορφες στιγμές, από όμορφους στην ψυχή ανθρώπους, καλλιτεχνικές ψυχές όπως ακριβώς ορίζεται η σημασία της λέξης αυτής στα λεξικά. 

Απόλαυσα, τον αφήνω στο τέλος, τον Φάνη Καββαδά. Ο στιχουργός του άλμπουμ, έχει γράψει μικρά διαμάντια, όμως η σεμνότητά του πρωτοστατούσε σε όσα για λίγα λεπτά είπαμε οι δυο μας. Σε αυτόν θα αφιερώσω την επικεφαλίδα του άρθρου, Μικρός Ήρωας ο ίδιος, όσο και Θεατής, αφού μπορεί να περιγράφει με απλότητα και να σε κοιτάει ταυτόχρονα στα μάτια, ευθεία μέσα:

Λαγοκοιμάται τ' όνειρο, κοίτα μην το ξυπνήσεις και σου θυμίσει τη ζωή που ξέχασες να ζήσεις

32536676 10214589183578758 3937157496170348544 n

Το ζήσαμε υπέροχα, τίποτα δεν ξεχάσαμε, πολλά θυμηθήκαμε!

Για τον Lavita Radio (www.lavitaradio.gr)

Κώστας Προβατάς

Read more...

"Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" - Ενα βράδυ στο "Κρυφό Σχολειό" της Galerie Δημιουργών...

Φεύγοντας για την Galerie Δημιουργών,ήμουν σίγουρος ,πωςθα απολάμβανα,για μια φορά ακόμα ένα εξαιρετικό έργο,από,πραγματικά,σπουδαίους καλλιτέχνες.

Λίγα μέτρα πριν την είσοδο,της Galerie,του χώρου της καρδιάς μας,άρχισαν να με διακατέχουν ανάμικτα συναισθήματα,και μια πρόωρη και,σχεδόν,αδικαιολόγητη συγκίνηση.Λες και θα είχα για πρώτη φορά την εμπειρία του "Πόνου όλου του Κόσμου",της Πηγής Λυκούδη.

Πάντα τα ίδια προκαταρκτικά συναισθήματα,στον ΙΑΝΟ,στο studio του La Vita Radio,στις αμέτρητες ακροάσεις στο ηχητικό σύστημα του σπιτιού...και τώρα εδώ,στην Galerie Δημιουργών...αγωνία,συγκίνηση...και πάντα ,πριν την ακρόαση του "Πόνου όλου του Κόσμου".Προφανώς πρόκειται για μια συναισθηματική κατάσταση,που θα με ακολουθεί,όσες φορές κι αν πρόκειται ξανά να βρεθώ ακροατής του ,πραγματικά,σπουδαίου αυτού έργου.

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά της Galerie Δημιουργών,θυμήθηκα,πως πολλές φορές είχα επιβεβαιωθεί,όταν πριν δυο χρόνια,μιλώντας στον χώρο αυτόν ,τον είχα χαρακτηρίσει "ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"....Γιατί σε χαλεπούς καιρούς,ανθίζουν και μεγαλουργούν τα "Κρυφά Σχολειά",όπως η Galerie Δημιουργών.

Απόψε,όμως...απόψε...η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Galerie,από ανθρώπους "πεινασμένους" να ακούσουν...να θυμηθούν...να ξανανοίξουν βιβλία της μνήμης,με έκανε να νιώσω τυχερός, για το ότι θα ζούσα μια μυσταγωγική βραδυά,σαν μυστική συνάθροιση ,σαν εκδήλωση ανανέωσης όρκων,οραμάτων...στόχων.

Απόψε ,η Galerie Δημιουργών ήταν,πράγματι ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!Σε αποστεωμένους ,ηθικά και ποιοτικά καιρούς,με τον "πόνο" ,να ίπταται και πάλι πάνω από "όλον τον κόσμο",η Πηγή Λυκούδη,η Νένα Βενετσάνου κι ο Γρηγόρης Βαλτινός,κράτησαν ψηλά τη Σημαία του πολιτισμού...του πολιτισμού της ανθρωπιάς,της ισότητας,της Ειρήνης.Κι όλα αυτά,απλά,θυμίζοντας μας...θυμίζοντάς μας...

32366647 10214576990953950 4458171354553778176 n

Είναι,ο "Πόνος όλου του κόσμου",όμως, απλά,ένα έργο υπενθύμισης ή Ιστορικής Μνήμης;Τουναντίον,ο "Πόνος όλου του Κόσμου" ,είναι Σειρήνα Εγρήγορσης,κάλεσμα ξεσηκωμού...ναι ξεσηκωμού,γιατί όχι; Οταν 70 μόλις χρόνια μετά την εμφάνιση του τέρατος...της χειρότερης μορφής της ανθρώπινης ικανότητας...όταν μετά από μόλις 70 χρόνια,σβάστικες κοσμούν τα μπράτσα νέων ανθρώπων...ε,ναι....ωρα ξεσηκωμού είναι...γιατί,απλά το Κακό,δεν προετοιμάζεται...ερχεται...Μονο όπλο η μνήμη..η ΜΝΗΜΗ.

Στο "Κρυφό Σχολειό" της Πηγής και του Τάσου,εξελίχτηκε μια εξαιρετική βραδυά από όλες τις απόψεις.

Δύσκολη μουσική,ποίηση αλλοτινών χρόνων,μεγάλων ποιητών,ερμηνείες υψηλότατου επιπέδου...κι όμως...Νεκρική σιγή στην αίθουσα. Πολύ λίγη σημασία,έχει τελικά,το εύπεπτον ή μή του δημιουργήματος.

32337194 10214576990753945 5555245146007666688 n

Το ακροατήριο,ανάμεσα του και πολλοί νέοι,στο τέλος ήταν εκστασιασμένο.Και πως να μην ήταν άλλωστε....Η ποίηση του Γιωσέφ Ελιγιά,του οραματιστή,του αγωνιστή ,του διωχθέντα Ρουμανιώτη Ποιητή από τα Γιάννενα,η προφητική ποίηση του,για το κακό που ερχόταν,μελοποιημένη μοναδικά από την σπουδαία Πηγή Λυκούδη και ερμηνευμένη από την Νένα Βενετσάνου,μας μετέφερε στα δύσκολα χρόνια πρό της έλευσης του μεγάλου κατά της ανθρωπότητας Κακού.Η μοναδική Νένα Βενετσάνου,που ερμήνευσε λες και βίωνε τους στίχους του μεγάλου Γιωσέφ Ελιγιά,λες και πήρε τα κλειδιά του χρονοοχήματος,και με όχημα τις μοναδικές μελοποιήσεις της Πηγής Λυκούδη,και βρέθηκε εκεί στην Παμβώτιδα....Συνεπιβάτες στο συγκλονιστικό ταξίδι των ερμηνειών της κι εμείς...Τυχεροί...

"αυτές τις ώρες,πως ποθώ μεσ την ψυχή να κλείσω καρτερικά τον πόνο όλου του κόσμου"

Κι από τον οραματιστή ποιητή ,αναμενόμενη η μετάβαση στην βιωματική ποίηση του Πάουλ Τσέλαν...

"Η Φούγκα του Θανάτου"...επί σκηνής η Νένα Βενετσάνου κι ο Γρηγόρης Βαλτινός...

Και ξάφνου,λές και όλοι όσοι κατακλύσαμε τον χώρο της Galerie Δημιουργών,ενώσαμε τα χέρια μας,ασπίδα προστασίας στην μνήμη...Κεφάλια σκυφτα,η συγκίνηση στα ύψη...Ρίγη ανατριχίλας διαπερνούν τους πάντες...

32325908 10214576990433937 6794897089886158848 n

Η Πηγή δονείται,ζώντας το ανθρώπινο δράμα....μεταμορφώνει το πιάνο της σε μια τεράστια κραυγή,ο Γρηγόρης Βαλτινός ,φορά το ρούχο του μάστορα του κακού...

"σκάφτε τάφους στους αιθέρες...εκεί δεν θα είναι στριμωχτά"

Και η γαλήνια φωνή της Νένας Βενετσάνου,βάλσαμο,στην ψυχή,μέχρι να πάρει μια ανάσα η ψυχή...μέχρι να ακουστεί η μπότα ξανά,το κακό ξανά...

"Κι εσεις ,παίξτε να χορέψουμε....παίξτε να χορέψουμε"

Οι μουσικοί ,που συνοδεύουν την Πηγή Λυκούδη και τους ερμηνευτές επί σκηνής,μοναδικοί...Δημήτρης Κοντονής : κιθάρεςΆγγελος Κουσάκης: κρουστάΓάσπαρης Μαμμάς: κλαρινέτοIlirjan Mehili : βιολίΝίκος Χατζόπουλος : Μπάσο

32460639 10214576994034027 5146042123996364800 n

Παρούσα και η ποιήτρια Σαρα Νίνα Ναχμία,που κλήθηκε να προλογίσει....Που εκστασιάστηκε τόσο από τον "Πόνο όλου του Κόσμου",της Πηγής Λυκούδη,που άνοιξε ,μετά από καιρό τις μνήμες και μίλησε για τα πιο μαύρα ανθρώπινα χρόνια...

Στιγμές μοναδικές,να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σου....να αγκαλιάζονται με την μουσική ,γιατί η μουσική ,συχνά μιλάει για όλα...τα καλά και τα κακά...έχει τον τρόπο.

"Ο Πόνος όλου του Κόσμου"...ένα επικό έργο της Πηγής Λυκούδη...μια μεγαλειώδης στιγμή της συνθετικής της πορείας,που κυκλοφόρησε σε μια πολυτελέσταστη συλλεκτική έκδοση βιβλίου-cd ,από τις Εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ,του Θανάση Συλιβού,που πρέπει,όχι απλά να κοσμεί τα ράφια της βιβλιοθήκης κάθε σπιτιού,αλλά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,να αποτελεί εγχειρίδιο πρώτης χρήσης...αντιπολεμικό,αντιρατσιστικό... και να ανασύρεται κάθε όποτε το Κακό αλλάζει πρόσωπο και εμφανίζεται.

Ενα βράδυ στο Κρυφό Σχολειό της Πηγής και του Τάσου...ΤΥΧΕΡΟΣ!!!

Για τον Vita Radio

Ταμπάκης Γιάννης

Read more...

ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ - ΑΡΕΤΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΝΙΤΤΗ στο FOCA NEGRA

Δυο καλοί φίλοι και εξαίρετοι καλλιτέχνες, η σειρά των χαρακτηρισμών πάντοτε έχει τη σημασία της, έβαλαν "φτερά στην πλάτη" και πέταξαν μέχρι την Φωκίωνος Νέγρη την Παρασκευή 11 Μαίου το βραδάκι.

Ο ερμηνευτής Γιάννης Λεκόπουλος και η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου, συνεπικουρούμενοι από την σολίστ του ακορντεόν Μαρία Νίττη, βρέθηκαν στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του FOCA NEGRA, σε έναν από τους παλιούς και μεγάλους πεζόδρομους της Αθήνας. Βάλαμε κι εμείς "φτερά στα πόδια" και νάμαστε!

32430409 10214577664450787 4426004441803522048 n

Η Φωκίωνος Νέγρη δείχνει να αναβιώνει παλιές καλές εποχές, που προσωπικά έζησα τις δεκαετίες 70s - 80s (κυρίως) και μέχρι τα μέσα των 90s, όπου δυστυχώς έχασε σταθερά την λάμψη της. Οι παλιές φιγούρες έλειψαν, οι σημαντικές ομάδες ανθρώπων (π.χ. λογοτέχνες και καλλιτέχνες που έβριθαν τότε) άλλαξαν στέκια και διευθύνσεις.Χάρηκα που ξαναβρέθηκα σε γνώριμους δρόμους, δίπλα στο FOCA NEGRA που ήταν ο στόχος. Το θρυλικό καφέ SELECT, η γωνιά που πιο δίπλα η φίρμα ΣΑΡΑΦΗΣ έκανε τα πρώτα της βήματα στην Αθήνα και στην επιτυχία, ένα από τα πρώτα "σαντουιτσάδικα" των εποχών, το ΣΠΙΤΙΚΟ, ενώ από τον απέναντι δρόμο έλλειπαν πια δυο μαθητικά και φοιτητικά στέκια, κυρίως η καφετέρια NAPOLI, με το "κρυφό" (περί ερώτων) πατάρι της.

Ας είναι καλά η Αρετή και ο Γιάννης που μας κάλεσαν εκεί... Όπου το ελληνικό τραγούδι επίσης αναβιώνει από ανθρώπους που το αγαπούν, είτε ανανεώνοντάς το, είτε με την επαναφορά σημαντικών ακουσμάτων και συνθετών που άφησαν την κληρονομιά τους σε όλους μας. Και με τον τρόπο αυτόν συνευρίσκονται γύρω τους και άλλοι, που επίσης έχουν να θυμηθούν πολλά ή και να εργαστούν για την νέα του εποχή.

32313942 10214577665610816 2458069238733078528 n

Το FOCA NEGRA, παρείστικο στέκι, έκανε τη δουλειά μιας μικρής μπουάτ αν και bistrot, όπου και άλλοι παρευρισκόμενοι καλλιτέχνες είπαν κι από΄ενα τραγούδι, όπου ο κόσμος τραγούδησε μαζί με τους καλλιτέχνες, σιγοψιθύρισε στίχους, ζήτησε τραγούδια, είχε απαίτηση να μην κλείσει η βραδιά ζητώντας "κι άλλο, κι άλλο...". Πάντα υπάρχει κι άλλο λίγο σε αυτές τις καταστάσεις, η τελευταία σταγόνα που κρύβουν πάντα ο Βάκχος για τις Υάδες του και οι Μούσες -όλες μα όλες- επί σκηνής.

Παρευρέθηκαν σημαντικοί άνθρωποι και τους αναφέρω χωρίς άλλη ταμπέλα, ο Ηλίας Μπενέτος, ο Γεράσιμος Πριόβολος, ο Θανάσης Σάλτας, η Ιωάννα Μαστοράκη, ο Γιάννης Ταμπάκης, η Μαρία Παπαδάκη, η Βέρα Βασιλείου, ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου.

32313595 10214577666330834 5125234862873116672 n

Οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις της στιγμής που ομόρφυναν τη βραδιά επί σκηνής, Θέλμα Καραγιάννη, Νίκος Καρακαλπάκης, Δημήτρης Σαμαρτζής, Δημήτρης Παύλου, ο ροκ ΛευτέρηςΤσακιράκης,η Περσεφόνη Μπότα.Οι καλλιτέχνες μας είπαν τραγούδια δικά τους, συνεργασίες τους, ταξίδεψαν στο ελληνικό τραγούδι με σεβασμό στους μεγάλους συνθέτες και στα διαχρονικά τραγούδια όλων των εποχών, η συνταγή που σίγουρα αρέσει στα ακροατήριο, αυτή που χαλαρώνει τις στιγμές.

32313995 10214577664210781 260694851190784000 n

Ο Γιάννης Λεκόπουλος, είχε στα "Συρτάρια" του και όχι μόνο, όλα εκείνα που αγαπάει και του αρέσει να μοιράζεται με μας κάθε φορά, η Αρετή Κοκκίνου κατεύθυνε μαεστρικά φυσικά την κατάσταση, συνεπικουρούμενη όπως είπαμε από την Μαρία Νίττη. Μένει να ευχαριστήσουμε για την όμορφη βραδιά, να ανανεώσουμε το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο με τους συγκεκριμένους -όπως είπαν αλλά δεν τους πιστεύω, κάτι θα βρουν καλοκαιριάτικα να κάνουν πάλι.Εγώ τους ευχαριστώ και για την τοποθεσία που επέλεξαν, μου θύμησαν πολλά ευχάριστα!


Για τον LAVITA RADIO (www.lavitaradio.gr)

Κώστας Προβατάς

Read more...

“ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ” - μια εξαιρετική παράσταση, στο Θέατρο Παραμυθίας

Μια ηθογραφία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και τον ψυχισμό των ιερόδουλων στα κρατικά πορνεία των Βούρλων Δραπετσώνας το 1929.Μια ηθογραφία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και τον ψυχισμό των ιερόδουλων στα κρατικά πορνεία των Βούρλων Δραπετσώνας το 1929.
Κατεβαίνοντας στο υπόγειο του θεάτρου Παραμυθίας και βλέποντας τον χώρο ένιωσα ότι όντως μπήκα σε μια άλλη εποχή.
Η Ντουντού (Ιωάννα Προσμίτη) μας σύστησε σιγά-σιγά με τις κοπέλες κάνοντας το καθήκον της.Η “πληθωρική” και σκερτσόζα “Λουμπίνα” (Φωτεινή Σάιντερς) , η ευαίσθητη Λέλα (Ιωάννα Μαστοράκη), η “άβγαλτη” Ηρώ (Δανάη Νεονάκη) και η αισθησιακή Κούλα (Γεωργία Αμπουράντυ) .
Ο “αυστηρός” αστυνομικός (Γιάννης Λεβέντης), ο Γιώργης (Θανάσης Σάλτας) και ο Ανέστος (Χρήστος Πουσίνης) γνωστοί και μη εξαιρεταίοι θαμώνες του οίκου της Ντουντούς.
Συγκρούσεις, συγκινήσεις, ψεύτικες υποσχέσεις και απόγνωση σε συνδυασμό με θαυμάσιες μουσικές και λιτό αλλά απολύτως λειτουργικό φωτισμό.
Η διαδραστική σκηνοθεσία του Θανάση Σάλτα σε συνδυασμό με τη ρεαλιστική γραφή της Ιωάννας Μαστοράκη κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.
Οι κοπέλες “κλέβουν” την παράσταση με τη δεμένη ερμηνεία τους, ενώ ενδιαφέρον έχει και το αλισβερίσι με τους μάγκες της εποχής.
Αν ο θεατής περιμένει στο τέλος τη λύτρωση των ηρώων θα διαψευστεί. Το έργο είναι σκληρό και ρεαλιστικό όπως ακριβώς πρέπει να ειναι έτσι όπως ήταν η εποχή και οι καταστάσεις.
Δε θα προδώσω τίποτα από την πλοκή. Απλώς σας προτρέπω να κάνετε ότι λέει και ο τίτλος “ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ”.
Και πιστεύω ότι αυτό που θα δείτε θα σας κάνει να φύγετε ευχαριστημένοι.


Για το LaVitaRadio

Nίκος Μουρελάτος

ΑΣΜΠΕΤΕ

Read more...
Subscribe to this RSS feed