Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

Πετώντας με την ποίηση…!

Πολλοι εχουν προσπαθησει να δωσουν έναν ορισμο στην ποιηση …
Απ ολους τος ορισμους εγω προτιμω αυτόν του σημαντικου Αργεντινου συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».
Η αλήθεια είναι ότι ποίηση είναι ένα σωσίβιο, τόσο χαλαρό ώστε να βυθιστείς ή να ανεβείς στην επιφάνεια της θάλασσας, τόσο σφιχτό ώστε να μην πνιγείς.
Άλλη μια αλήθεια επίσης είναι ότι ίσως να μην γνωρίζουμε ποιος είναι ο λόγος που διαβάζουμε ποίηση ή ακόμη και αν διαβάζουμε τελικά ποίηση σήμερα –όμως εκείνοι που διαβάζουμε ποίηση, υποθέτω ότι το κάνουμε ο καθένας για τους δικούς του λόγους, όπως συμβαίνει συνήθως, και φυσικά, με τους δικούς μας όρους.
Σε μια εποχή που οι περισσότεροι προτιμούν την ξεκούραστη αποχαύνωση που προσφέρει η τηλεόραση, το σκάλισμα του κινητού ή το ξεφύλλισμα εντύπων κάθε είδους, των οποίων η κυκλοφορία και η ανάγνωση αποτελούν μόνο σπατάλη πρώτων υλών, ενέργειας και χρόνου, σε μια εποχή που η εικόνα ενός ανθρώπου που κάθεται μόνος του σε μια πολυθρόνα, ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι, ξαποσταίνει σε ένα παγκάκι, σε μια στάση λεωφορείου και ανοίγει ένα βιβλίο με ποιήματα (ή ένα βιβλίο γενικά) για να ξεδιψάσει γίνεται όλο και πιο σπάνια, είναι πραγματικά πολύ παρήγορο που το Σάββατο στις 20 Ιανουαρίου, η Πνευματική Εστία Βούλας, γέμισε με ανθρώπους που αγαπούν και ενδιαφέρονται για την ποίηση, με μόνο σκοπό να παρακολουθήσουν την Μουσικοποιητική βραδιά που διοργάνωσε η Εταιρία Μελετών Προβλημάτων Συλλογικών ΕΜΠΡΟΣ, με συνδιοργανωτή την Χορωδία της Βουλιαγμένης .
Καλεσμένοι πολυβραβευμένοι και διακεκριμένοι ποιητές όπως:
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός , διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985), αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III – La nouvelle Sorbonne (D.E.A. Etudes Théâtrales) με πλούσιο συγγραφικό, κριτικό και Θεατρικό και διδακτικό εργο . Ενώ είναι και ενεργό μέλος αναγνωρισμένων πνευματικών-πολιτιστικών σωματείων και λογοτεχνικών εταιρειών: της ΈΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ, του ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΙΗΤΩΝ, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (I.T.I.), της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, καθώς και distinguished member of the International Society of Poets, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγγραφέων κ.λπ.
Ο Βασίλειος Ρ. Φλώρος Απόφοιτος του πολιτικού τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα. Με σπουδές στο Θεατρικό παιχνίδι και ειδικά σεμινάρια όπως στο Αρχαίο Δράμα και στην Αρχιτεκτονική του Αρχαίου Θεάτρου (Ίδρυμα Μείζονος πολιτισμού). Σεμινάρια για την Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία - (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Βιωματικού Ψυχοδράματος (ΠΕΨΜΕΕ) , Σύγχρονης Δραματοθεραπείας (Sue Jenniugs - International) , σκηνοθεσίας , Δημιουργικής Σκέψης (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο)Μέλος του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) , Μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΛ (Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών), Μέλος - Πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
Ο Νίκος Βλαχάκης που Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας Σβετί Κλήμεντ Όχριντσκι, Δημόσια Διοίκηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στο Center Europeen de Recherches Internationales et Strategiques των Βρυξελλών (2000-03). Ενώ Υπηρέτησε ως Σύμβουλος Τύπου στις Ελληνικές Πρεσβείες Τιράνων, Σόφιας, Βρυξελλών, Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου με πολλά πρώτα βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς , παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου στη σχολή του Νίκου Στέφου και μαθήματα υποκριτικής στο θεατρικό εργαστήρι αφύπνισης. Τον Μάιο του 2013 παίρνει πέντε βραβεία σε ισάριθμες ποιητικές ενότητες στο Πανελλήνιο φεστιβάλ ποίησης στη Θεσσαλονίκη, Το ποίημα ''Άδικο - Δίκαιο '' κατακτά το πρώτο βραβείο. Το 2012 το ποίημα '' Πνεύμα Αρχαίο '' πήρε τον πρώτο έπαινο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, Ενώ το ποίημα ''Ωδή στον Πάμπλο Νερούδα '' έχει μεταφραστεί στα Ισπανικά από την καθηγήτρια Αρετούσα Γιαννακού και τον σπουδαίο Χιλιανό Miguel Castillo Didier, το ποίημα βρίσκεται στο ίδρυμα Pablo Neruda στο Σαντιάγκο της Χιλής. Είναι Γ. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.
Και ο Κωστας Παπακωνσταντινου που Σπούδασε στο St. John’s College και πήρε το Μάστερ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU. Έχει εργασθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία στη Νέα Υόρκη και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος στην εταιρεία CAPITAL PARTNERS AE ενώ έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές στην Αγγλική γλώσσα.

Οι καταξιωμένοι ποιητές σε αυτήν ξεχωριστή από πολλές απόψεις βραδιά απήγγειλαν ποιήματα από παλαιότερες αλλά και υπό έκδοση Συλλογές τους ενώ συνομίλησαν με το κοινό ανταλλάσσοντας απόψεις για την ποίηση .
Ήταν μια μοναδική Μουσικοποιητική βραδιά , που δεν προσέφερε μόνο ποίηση και ποιοτική μουσική από εκλεκτούς μουσικούς , αλλά και που συνέστησε προσωπικά τους ποιητές στο αναγνωστικό κοινό μέσα από την γνωστοποίηση των θέσεων και των απόψεων τους για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας πέρα από την διαλογική συζήτηση που έκαναν με το κοινό.
Γιατί όπως ανέφερε η Συντονίστρια Ντέπη Στενού, οι ποιητικές βραδιές πέρα από την γνωριμία του κοινού με την ποίηση πρέπει να έχουν ως στόχο και την γνωριμία με την τους ποιητές που την υπηρετούν, εκφέροντας αυτόν τον αξιόλογο ποιητικό λόγο με τον οποίο γίνονται ο κρίκος στην αλυσίδα που απαρτίζει την πνευματική ηγεσία του τόπου μας .
«Με την βοήθεια αυτών των στίχων, χτίζονται ολόκληροι κόσμοι, ή και μισοί κόσμοι, τους οποίους μπορούμε οι ίδιοι να συμπληρώσουμε επιχειρώντας άλλοτε να τους ερμηνεύσουμε, άλλοτε να τους δεχτούμε όπως ακριβώς είναι, και άλλοτε, με αφορμή ένα ποίημα, να επιχειρήσουμε να βαδίσουμε στα δικά μας σκοτάδια μέχρι να οδηγηθούμε στην προσωπική μας «αλήθεια», όσο και αν η τελευταία δεν σχετίζεται πάντα με την αλήθεια του ποιητή.
Με αυτούς τους στίχους μαγευόμαστε από τον ρυθμό των ποιημάτων και αφηνόμαστε να καλπάσουμε πάνω στις στοιχισμένες λέξεις, ακολουθώντας με σεμνότητα και προσοχή το ταξίδι από την αρχή μέχρι το τέλος. Αναζητούμε έτσι ένα ταχέως δραστικό αντίδοτο ενάντια στην ασχήμια μιας ολόκληρης εποχής, χρειαζόμαστε το χτύπημα από ένα μαστίγιο φτιαγμένο από λέξεις στο πρόσωπό μας για να ξυπνήσουμε από το λήθαργο της ρουτίνας, επιδιώκουμε ένα γδάρσιμο από την κορυφή μέχρι τα νύχια για να αισθανθούμε στη συνέχεια τον αέρα που φυσάει παγωμένος και να θυμηθούμε ότι είμαστε ζωντανοί».
Την εκδήλωση που έντυσαν με υπέροχη μουσική οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Τάκης Κωνσταντακόπουλος και Παντελής Λεγάκης στο πιάνο , προλόγισε η Πρόεδρος της Χορωδίας Βουλιαγμένης και Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Βούλας-Βάρης- Βουλιαγμένης κ. Μαρία Σίνα και έκλεισε ο Πρόεδρος του ΕΜΠΡΟΣ Πέτρος Δούκας, ο οποίος συνεχάρη τους ποιητές και τους συντελεστές της εκδήλωσης , εκφράζοντας τις ευχαριστίες όλων για την υπέροχη βραδιά .
Μεταξύ άλλων στην Πνευματική Εστία Βούλας παρευρέθησαν η κ Ντέλα Ρούνικ-Ρουφογάλη, η Γραμματέας του Συλλόγου Μανιατών Νότιων Προαστίων κ Πούλια Μουρελάτου, το Ζεύγος Ειρήνη και Νίκου Φιοράντη, η συνεργάτης του Τομεάρχη Υγείας και πολιτευτής κ. Νανα Ζαφειροπουλου , η πρ. Μις Ελλάς κ. Κατερίνα Σιπιτάνου, η Συγγραφέας Μαρία –Ευαγγελία Γυφτογιάννη, η Πιανίστρια Στέισυ Κουλούρη, ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Αραβώσης Κωνσταντίνος και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι που έφυγαν με την βεβαιότητα πως η Ποίηση βρίσκεται παντού. Στην φύση, τους ανθρώπους, στο Σύμπαν… Και ότι ίσως είναι η πλέον αφηρημένη αντικειμενική αλήθεια που μας αποκαλύπτεται και τελικά μας εγκατοικεί..

Ντέπη Στενού

Last modified onΤρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 23:57
back to top


Loading...

logo 70

feedback
feedback
feedback
feedback