Menu

Ακούστε μας από το κινητό σας

mobile logosAmobile logosB

ΑΠΟΚΟΠΟΣ 'Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 25/6/2018 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης φιλοξένησε τη Δευτέρα 25/6/2018 μια σημαντική συνέντευξη τύπου, όπου έγιναν γνωστές οι ενέργειες του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ενέργειες αυτές θα είναι ένα μουσικό έργο, ένα ντοκιμαντέρ και μια συναυλία στο νησί της Σπιναλόγκα. Το μουσικό έργο ανατέθηκε στο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και τον ποιητή Διονύση Καψάλη. Αντιστοίχως, η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ ανατέθηκε στον διεθνώς βραβευμένο Πάνο Καρκανεβάτο, το οποίο φυσικά εξελίσσεται παράλληλα με το παραπάνω μουσικό έργο. Θα αφορά ένα οδοιπορικό της δημιουργίας του έργου αυτού, με σκοπό παράλληλα να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκα και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμά της στη νέα εποχή, ως ένας χώρος Πολιτισμού.

Στις 18 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του έργου στο "Νησί των δακρύων", την ενετικά επονομαζόμενη Σπίνα Λόγκα ή κατά το ελληνικότερον Σπιναλόγκα. Μια μεγάλη συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν στο έργο θα βρεθούν επί σκηνής.

Στη Συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε με ένα τετράλεπτο απόσπασμα από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραβρέθηκαν και μίλησαν:

Η Μαρία Βλαζάκη - Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αντώνης Ζερβός - Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Νίκος Ξυδάκης – Συνθέτης, ο Διονύσης Καψάλης – Ποιητής, ο Πάνος Καρκανεβάτος – Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, ο Αναστάσιος Συμεωνίδης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ και ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Μαέστρος της Ορχήστρας, ενώ το συντονισμό της συνέντευξης είχε αναλάβει ο Χάρης Αλεξάκης – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγ. Νικολάου

36002982 2227294300619679 1157726812801859584 n

Στα βασικότερα σημεία των ομιλιών αυτών, από την πλευρά του Υπουργείου και της Αυτοδιοίκησης τονίστηκε η σπουδαιότητα του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη υποψηφιότητα που θα ανταγωνιστεί επίσης σημαντικά παγκόσμια μνημεία. Η Σπιναλόγκα, συνώνυμη πια του εγκλεισμού και της απομόνωσης, σύμβολο-μνημείο του ανθρώπινου πόνου, αλλά και ένα "brand name" πλέον για την Ελλάδα με τεράστια επισκεψιμότητα που δεν οφείλεται στο γνωστό σίριαλ αλλά προϋπήρχε.

Η καλλιτεχνική πλευρά, δια του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, αναφέρθηκε πρώτιστα στην ανεξαρτησία που της παρείχε ο Δήμος Αγίου Νικολάου όταν κλήθηκε να δημιουργήσει το έργο αυτό. Οι δημιουργοί, Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Δημήτρης Καψάλης, εξήγησαν πως οδηγήθηκαν στο έργο αυτό, ξεκινώντας από τους συμβολισμούς του νησιού και του λεπροκομείου (1903-1957), το έργο - αυτοβιογραφία του έγκλειστου Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, την κρητική λογοτεχνία που είχε δώσει έργα έρωτος αλλά και μετάβασης στον "Άδη". Κι αυτό, μέσα από μια αντιστροφή του έργου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, όπως είπε, αλλά και την ελληνική -μεταφορικά- απόδοση της "Κόλασης" του Δάντη, μέσω του έργου "Απόκοπος" του Μπεργαδή.

Πραγματικά αφηγηματικός προκύπτει να είναι ο καμβάς του Δημήτρη Καψάλη, τόσο, που ο Πάνος Καρκανεβάτος υποσχέθηκε να "μιλήσουν οι εικόνες" στο δικό του μέρος, στο ντοκιμαντέρ που δημιουργεί.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι κ.κ. Συμεωνίδης (των Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ) και Γιώργος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ορχήστρας), θεωρούν ότι έχουν να διαχειριστούν ένα ύψιστο έργο, μια πολύ δύσκολη παραγωγή, αλλά κι ένα σύμβολο ναθρώπινου πόνου από τη μια και ελπίδας από την άλλη, αφού αυτό άλλωστε στο σύνολό της ήταν η Σπιναλόγκα. Κι ας ήξερε όποιος πήγαινε εκεί έγκλειστος ότι ουσιαστικά τερματιζόταν και η ζωή του.

Λεπτομέρειες, που η σημαντική καταξιωμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, συμμετέχουσα στο έργο, χαρακτήρισε ανατριχιαστικές και ευχαρίστησε άπαντες για την επιλογή της αυτή. Το ίδιο και ο έτερος καλλιτέχνης, Θοδωρής Βουτσικάκης, που ονόμασε ευλογία τη δυνατότητα να γίνονται τέτοιες παραγωγές.

Έλειπε ο τρίτος και πολύ σημαντικός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αφήγησης του "Απόκοπου", αλλά βεβαίως πόση βαρύτητα έχει η παρουσία ενός τόσο εμβληματικού Κρητικού καλλιτέχνη σε ένα τέτοιο έργο.

Το έργο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην UNESCO τον Ιανουάριο του 2019, αλλά υπενθυμίζουμε την 18η Ιουλίου 2018 όπου θα παρουσιαστεί γαι το ελληνικό κοινό στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Για τον LAVITA RADIO (www.lavitaradio.gr)

Κώστας Προβατάς

 

 

back to top


Loading...

logo 70

feedback
feedback
feedback
feedback